Jezik / Language:
 
Lica: Budimir Vesna
4 Septembar 2015

Napad na Strategiju za ratne zločine

Na početku disciplinskog postupka, bivši tužilac Državnog tužilaštva Munib Halilović je kazao da je prijava protiv njega podnesena jer se nije bavio manje složenim, već najosjetljivijim predmetima.

24 Februar 2014

Bojadžić nije pred napad bio u Parsovićima

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedok Odbrane je izjavio da Nihada Bojadžića nije vidio u mjestu Parsovići, gdje su vojnici Armije BiH (ABiH) bili prije akcije na Trusinu.

20 Februar 2014

Tužilaštvo BiH nespremno za svjedoka

Tužilaštvo BiH nije se uspjelo pripremiti za ispitivanje svog svjedoka, zbog čega je odgođeno suđenje Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

19 Februar 2014

Gordana Tadić umjesto Vesne Budimir

Tužiteljka Gordana Tadić imenovana je za šeficu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH nakon što je ostavku na tu dužnost podnijela Vesna Budimir.

14 Februar 2014

Salihović će razmotriti ostavku Budimirove

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da je Vesna Budimir podnijela ostavku na dužnost rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

10 Februar 2014

Rasprava o podređenosti odreda “Zulfikar”

Na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic), svjedok Odbrane je rekao da nije čuo da je Nihad Bojadžić sredinom aprila 1993. godine bio u selu nedaleko od Trusine.

20 Januar 2014

Pohvale za Nihada Bojadžića

Na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic), svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Nihad Bojadžić dobio pozitivne ocjene kao pripadnik Armije BiH (ABiH) 1994. i 1995. godine.

13 Januar 2014

Dileme o prisluškivanju Halilovića

Na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica, Odbrana optuženog Nihada Bojadžića nastojala je dokazati da je prisluškivanje Sefera Halilovića u prvoj polovini 1993. bilo nezakonito.
12 Decembar 2013

Odsjekao uho zatvoreniku

U nastavku suđenja za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženi Dževad Salčin zvani Struja odsjekao uho Draganu Vukoviću, objasnivši da je to uradio jer su zatvorenici i pripadnici jedinice “Zulfikar” stavljeni da jedu u istoj prostoriji.

18 Novembar 2013

Hakalovićeva Odbrana završila dokazni postupak

Ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis, Odbrana optuženog Senada Hakalovića završila je dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica.

7 Novembar 2013

Optuženi traži izuzeće tužiteljice Vesne Budimir

Nakon čitanja optužnice i iznošenja uvodnih riječi Tužilaštva BiH za zločin počinjen na planini Igman (Hadžići), optuženi Dževad Salčin je zatražio izuzeće tužiteljice Vesne Budimir rekavši “da je optužnica, kao i izjave svjedoka, montirana”.

7 Novembar 2013

Silovana uz prijetnju ubistvom

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je dva puta silovana u kompleksu Rogića kuća u julu 1993. godine.

28 Oktobar 2013

Vještak bez konačnog zaključka

Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), vještak Asim Džambasović je izjavio da nije mogao sa sigurnošću zaključiti koja je jedinica bila odgovorna za civile i zarobljenike u selu Trusina, u blizini Konjica.

14 Oktobar 2013

Vojnik bez komandne odgovornosti

U nastavku svjedočenja u korist trećeoptuženog, vještak vojne struke Asim Džambasović je kazao da je Senad Hakalović bio običan vojnik i da kao takav nije mogao da izdaje nikakva naređenja, već samo da u okviru svoje jedinice izvršava zadatke koji su mu bili naređeni.
23 August 2013

Tužilaštvo nastoji dokazati Bojadžićevu moć

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH je nastojalo dokazati boravak optuženog Nihada Bojadžića u tom gradu od proljeća 1993. godine, te njegovu značajnu ulogu u Armiji BiH (ABiH).