Jezik / Language:
 
Lica: Brđanin Radoslav
16 Septembar 2015

Povučen zakon o primanjima stvaralaca RS-a

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik povukao je sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) prijedlog zakona koji bi trebao regulisati prava izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine.

11 Septembar 2015

Moguća doživotna naknada za ratne zločince

Troje osuđenika i jedan optuženik za ratne zločine primat će novac iz budžeta Republike Srpske (RS) ukoliko se usvoji novi zakon o pravima izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine.

3 Decembar 2014

Bez etničkog čišćenja u Kotor-Varoši

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je da nikada nije dobio naredbu da se etnički očisti područje Kotor-Varoši.

26 Novembar 2013

Krizni štab bez instrukcija s vrha

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je iskazima trojice svjedoka Odbrane nastojao da opovrgne postojanje plana za nasilni progon Muslimana i Hrvata iz Bosanske krajine, za koji je optužen.

18 Novembar 2013

Dobrovoljna i recipročna razmjena

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, jedan od ratnih vođa Srba u Bosanskoj krajini Radoslav Brđanin negirao je u Haagu optužbu o postojanju strateškog plana za prisilno premještanje Muslimana i Hrvata iz Banjaluke i okolnih opština 1992. godine.

14 Novembar 2013

Politički vrh RS-a “nije zagovarao progon”

Bivši član rukovodstva Srpske demokratske stranke (SDS) Vojislav Kuprešanin posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da se u vrhu te partije i skupštini Republike Srpske (RS) “nikad nije zagovaralo iseljavanje i protjerivanje” Bošnjaka i Hrvata.

9 Novembar 2012

Mladić: Ubijanje uglednih Prijedorčana

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Nusret Sivac govorio je o zatočeništvu u logoru Omarska i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine.
2 Novembar 2012

Prošić: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazani postupak Tužilaštva BiH na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.
2 Decembar 2011

Karadžić: Zatraženo ponovno ispitivanje 12 svjedoka

Optuženi Radovan Karadžić podnio je prijedlog Međunarodnom krivičnom Sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSY/ICTY) da ponovno pozovu 12 svjedoka Tužilaštva radi unakrsnog ispitivanja.
23 Juli 2009

Karadžić: Bez datuma početka suđenja, ali s novim zahtjevima

Još jedna statusna konferencija u Haagu okončana a da nije poznat datum početka suđenja.
29 Januar 2009

Karadžić: Lekcije sa Miloševićevog suđenja

Pozivajući se na “lekcije iz suđenja Slobodanu Miloševiću”, Radovan Karadžić zatražio smanjenje obima optužnice.

10 April 2008

Suđenje zbog uništenja vjerskih objekata

Više od decenije nakon rušenja džamija u Republici Srpskoj, naredne sedmice u Banjoj Luci počinje prvo suđenje.
26 April 2007

Neriješena ubistva banjalučkih Hrvata

Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica tvrdi da je tokom rata ubijeno na desetine civila na području Banjalučke biskupije, a da do dana sniko nije kažnjen. Iako počinioci u velikom broju slučajeva nisu pronađeni, ostali su oni koji su pažljivo zapisivali podatke o ovim zločinima i koji nisu spremni sve zaboraviti.
14 Mart 2007

Početak suđenja Jadranku Paliji 28. marta 2007. godine

Prvostepeno sudsko vijeće Suda BiH najavilo je početak još jednog suđenja pred Odjelom za ratne zločine.
3 Novembar 2006

Ukinut pritvor Jadranku Paliji

Nakon što mu je određen protvor početkom sedmice, Sud BiH je promijenio odluku i ukinuo pritvor ali zabranio osumnjičenom da napušta mjesto boravišta.