Jezik / Language:
 
Lica: Borovčanin Ljubomir
2 August 2016

Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu

Ljubomir Borovčanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, pušten je nakon odsluženja dvije trećine te kazne.

30 Januar 2015

Haška petorka kriva za zločin u Srebrenici

Apelaciono vijeće Haškog tribunala proglasilo je petoricu bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) krivim za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. na području Srebrenice.
29 Januar 2015

U petak presuda za zločine u Srebrenici

Haški tribunal će u petak izreći pravosnažnu presudu petorici bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u ljeto 1995. godine.

23 Juni 2014

Užasnut prizorom leševa

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom boravka na području Bratunca vidio kamion s leševima.

11 Februar 2014

Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vozač optuženog Gorana Sarića je posvjedočio da su u julu 1995. godine skupa otišli u Bratunac kako bi obišli jedinice Specijalne brigade policije, ali su se zadržali samo par minuta.

4 Februar 2014

Angažovanje policije u srebreničkoj operaciji

U nastavku suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je četa posebnih jedinica policije (PJP) iz Zvornika bila angažovana na terenu u julu 1995. godine, nakon zauzimanja Srebrenice.

4 Septembar 2013

Mladićevo naređenje za evakuaciju Srebreničana

Odluka o strijeljanju Srebreničana bila je donijeta u noći 11. na 12. jul 1995. godine, između dva sastanka na kojima je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić poručio Bošnjacima da mogu “opstati ili nestati”, kazao je vojni ekspert Richard Butler.

7 Juni 2013

Snimci zarobljavanja i ubijenih

Na suđenju Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, tužioci su prikazali film beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca na kojem se vide tijela desetina srebreničkih Muslimana, ubijenih u selu Kravica kod Bratunca, dva dana nakon što je u julu 1995. Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu.

6 Juni 2013

Borovčanin "učinio nedovoljno" da pomogne Srebreničanima

Svjedočeći pred Haškim tribunalom, bivši policijski oficir Republike Srpske Ljubomir Borovčanin rekao je da, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, nije znao za plan pogubljenja Bošnjaka i da mu je “teško povjerovati” da bi Radovan Karadžić pristao na ubistva zarobljenika.

24 Maj 2013

Snimci zarobljenika

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom istražitelja Tužilaštva Tomasza Blaszczyka o filmu koji je beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac snimio u okolini Srebrenice nakon što je enklavu u julu 1995. zauzela Vojska Republike Srpske (VRS).

16 Decembar 2011

Jević i ostali: Uvršteni iskazi iz istrage

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze su uvrštene izjave koje su trojica optuženih dala u istrazi i u kojima su naveli da su u julu 1995. godine bili angažovani u Potočarima za vrijeme evakuacije stanovništva, a da nisu znali za likvidacije u Kravici.
17 Novembar 2011

Ivanović: Odustali od svjedočenja Ljubomira Borovčanina

Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana optuženog je odustala od unakrsnog ispitivanja Ljubomira Borovčanina, jer samo ispitivanje ne bi moglo da se održi prije 2012. godine.
9 Novembar 2011

Vuković i Tomić: Pozivanje novih svjedoka

Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog Odbranâ da se pozovu tri svjedoka.
20 Septembar 2011

Jević i ostali: Legitiman cilj

Vještak Richard Butler izjavio je u nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici da zaštićena zona Srebrenica nije bila demilitarizovana i da je 28. divizija Armije BiH (ABiH) bila legitimni cilj.
6 Juni 2011

Jević i ostali: Optuženi bez rukovodne funkcije

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak policijske struke je rekao da optuženi Mendeljev Đurić nije imao rukovodne ovlasti u Centru za obuku policajaca na Jahorini, već je vršio obuku “dezertera” koji su uhapšeni u Srbiji.