Jezik / Language:
 
Lica: Baždarević Izet
20 Februar 2015

Optuženi nije došao na suđenje

Statusna konferencija pred početak suđenja Novaku Mitroviću i Draganu Glogovcu za zločine počinjene na području Zavidovića, odgođena je zbog nedolaska optuženog.

21 Oktobar 2014

Zatraženo produženje mjera zabrane Mitroviću i Glogovcu

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane dvojici optuženih za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene na području općine Zavidovići.

26 Novembar 2013

Zatražena oslobađajuća presuda

Odbrane Fikreta Planinčića i Rasima Lišančića su u završnoj riječi zatražile oslobađajuću presudu, istaknuvši da nije dokazano da su 17. septembra 1992. godine učestvovali u napadu na selo Serdare.

7 Juni 2013

Moguće još jedno priznanje krivice

Saša Zečević, koji je nepravomoćno osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistava na Korićanskim stijenama, razmišlja da li će priznati krivicu, odnosno nagoditi se sa Tužilaštvom BiH.

7 Novembar 2012

Planinčić i ostali: Optuženi zapucao uzrak i pobjegao

Fikret Planinčić, jedan od četvorice optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, izjavio je da nije učestvovao u napadu na selo Serdari u septembru 1992. godine, kada su ubijeni srpski civili, već da je samo s obližnjeg brda zapucao uzrak i pobjegao.
6 Juli 2012

Kuvelja: Dostavljeni novi transkripti

Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo je dostavilo nove transkripte iskaza svjedoka, a Sudsko vijeće je najavilo da će o njihovom prihvatanju odlučiti nakon što ih pročita.
25 April 2012

Kuvelja: Pregovori o priznanju krivice

Božidar Kuvelja, optuženi za genocid u Srebrenici, sa Državnim tužilaštvom pregovara o priznanju krivice godinu dana nakon što je počelo suđenje.
4 April 2012

Kuvelja: Odbijanje svjedočenja

Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana je zatražila odgodu suđenja za 17. april ove godine, jer nisu u mogućnosti obezbijediti svjedoke.
30 Mart 2012

Đelilbašić i ostali: Pregovori o priznavanju krivice

Tužilaštvo BiH i branioci optuženih Šabana i Elvira Đelilbašića najavili su mogućnost postizanja sporazuma o priznavanju krivice za zločin počinjen nad civilima u mjestu Turbe (općina Travnik).
25 Januar 2012

Kuvelja: Uskoro dokazni postupak Odbrane

Odbrana Božidara Kuvelje, optuženog za genocid u Srebrenici, na statusnoj konferenciji u Sudu BiH najavila je saslušanje četiri svjedoka i optuženog, te uvođenje 56 materijalnih dokaza. Dokazni postupak Odbrane trebao bi započeti u februaru.
13 Januar 2012

Planinčić i ostali: Grobna tišina

Na nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva kazao je da je poznavao svih 16 ubijenih u selu Serdari, među kojima su mu bili brat i otac.
13 Oktobar 2011

Planinčić i ostali: Prijetnje zaštićenom svjedoku

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za trojicu optuženih za zločin na području Kotor-Varoši, obrazloživši zahtjev mogućnošću uticaja na svjedoke zbog prijetnji koje su upućene jednom zaštićenom svjedoku.
10 August 2011

Vještačenje – (ne)potrebno trošenje novca

Vještačenja optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH za žrtve i stručnjake predstavljaju nepotrebno trošenje budžetskih sredstava i odugovlačenje postupka.
30 Juni 2011

Baričanin: Traumatsko iskustvo

Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vrace, vještak neuropsihijatrije je rekao da je zaštićena svjedokinja S2 preživjela teško traumatsko iskustvo nakon što ju je silovao optuženi Saša Baričanin.
25 Februar 2011

Baričanin: Pritvor ili mjere zabrane

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Sašu Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici (Sarajevo), dok njegova Odbrana predlaže da se pusti uz mjera zabrane. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.