Jezik / Language:
 
Lica: Bašić Muhidin
15 April 2016

Bašić traži ponavljanje postupka zbog novog dokaza

Odbrana Muhidina Bašića, pravosnažno osuđenog za silovanje jedne osobe u Varešu 1994. godine, zatražila je poništavanje i ponavljanje krivičnog postupka nakon što je pronađen novi materijalni dokaz.

17 April 2014

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

5 Novembar 2013

Uložene žalbe na presudu za silovanje

Tužilaštvo BiH i Odbrane su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su Muhidin Bašić i Mirsad Šijak osuđeni na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

25 Decembar 2012

Bašić i Šijak: Smrznuta optužnica

Iznoseći završnu riječ, Odbrana Mirsada Šijaka zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu za silovanje počinjeno u Varešu 1994. godine. Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 18. januar.
4 Decembar 2012

Bašić i Šijak: Pozdrav optuženom

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Rifet Alihodžić je kazao da je u januaru 1994. godine vozio zaštićenu svjedokinju A, ali da na njoj “nije primijetio ništa čudno”.
20 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Složna komisija i interni dogovori

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je 2009. radila nalaz o zdravstvenom stanju oštećene, izjavila je da u komisiji nije bilo neslaganja u vezi s ocjenom.
13 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Kolateralna šteta

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Mirsad Šijak je kazao kako se nakon ranjavanja u donje ekstremitete i spolni organ u januaru 1994. godine liječio mjesec dana, tvrdeći da je on u ovom predmetu kolateralna šteta i da ne zna zbog čega ga je oštećena “A” optužila za silovanje.
6 Novembar 2012

Bašić i Šijak: Nezgodno ranjavanje

Svjedok optuženog Mirsada Šijaka, kojem se, zajedno sa Muhidinom Bašićem, sudi za silovanje 1994., izjavio je da je optuženi u januaru te godine bio ranjen u donje ekstremitete i spolni organ.
2 Oktobar 2012

Bašić i Šijak: Ocjena zdravstvenog stanja

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu 1994. godine, svjedokinja Odbrane Muhidina Bašića prisjetila se kako 2009. nije završila rad na jednom predmetu za ocjenu radne sposobnosti.
12 Septembar 2012

Bašić i Šijak: Strah od laži

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Muhidin Bašić je rekao da je otišao u Udruženje “Žena-žrtva rata”, jer je mislio da je “njegov identitet zloupotrijebljen ili da je zamijenjen s nekim”, nakon što ga je predsjednica ovog udruženja Bakira Hasečić obavijestila da je prijavljen za silovanje.
4 Septembar 2012

Bašić i Šijak: O smijenjenom načelniku

U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin počinjen u Varešu 1994., svjedok Odbrane je kazao kako Bašić nije ispitivao smijenjenog načelnika Taiba Gogića 25. januara 1994. godine.
28 August 2012

Bašić i Šijak: Pošten čovjek

Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.
3 Juli 2012

Bašić i Šijak: Tražio novac

Na suđenju optuženima za zločin počinjen u Varešu, svjedok Odbrane Muhidina Bašića ispričao je da je 1994. godine uzeo izjavu od svjedokinje A, u kojoj je navela da je optuženi tražio novac kako bi pustio njenog brata iz zatvora.
12 Juni 2012

Bašić i Šijak: Na psihoterapiji zbog traume

U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je svjedokinja A tek godinu dana nakon psihoterapije ispričala da su je silovali “Bašić i Šijak”.
22 Maj 2012

Bašić i Šijak: Jauci u noći

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je nakon 15 godina saznao da su njegovu suprugu tokom rata silovali optuženi Muhidin Bašić i Mirsad Šijak.