Jezik / Language:
 
Lica: Babić Zoran
26 Maj 2016

Potvrđena optužnica za zločine u Prijedoru

Sud BiH je protiv četiri bivša pripadnika rezervnog sastava i policajca u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor potvrdio optužnicu za zločin protiv čovječnosti.

28 April 2016

Podignuta optužnica za zločine u Prijedoru

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su 1992. godine na području općine Prijedor počinile zločin protiv čovječnosti.

16 Februar 2015

Potvrđene kazne Soldatu, Đuriću i Babiću

Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić osuđeni na ukupno 63 godine zatvora zbog zločina u selu Čarakovo kod Prijedora.

3 Decembar 2014

Proizvoljna presuda, male kazne

Tužilaštvo BiH zatražilo je veće kazne za Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića za zločin počinjen u selu Čarakovo kod Prijedora. 

27 Mart 2014

Za zločin u Čarakovu 63 godine zatvora

Sud BiH osudio je Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića na po 21 godinu zatvora za zločin u selu Čarakovo kod Prijedora.

3 Mart 2014

Presuda Soldatu, Đuriću i Babiću krajem marta

Nakon što je Odbrana Zorana Babića, optuženog za strijeljanje Bošnjaka u selu Čarakovo (općina Prijedor), zatražila da zbog nedostatka dokaza optuženi bude oslobođen, Sud BiH je zakazao izricanje presude za 27. mart.

24 Februar 2014

Odbrane Soldata i Đurića traže oslobađanje

Iznoseći završnu riječ, Odbrane Dragomira Soldata i Velemira Đurića, optuženih za strijeljanje Bošnjaka u selu Čarakovo (opština Prijedor), zatražile su oslobađajuću presudu.

17 Februar 2014

Zatražena osuđujuća presuda

Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da se Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić, optuženi za strijeljanje Bošnjaka u selu Čarakovo (općina Prijedor), oglase krivim i osude po zakonu.

10 Februar 2014

Slučajni boravak u Čarakovu

Posljednji svjedok na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru kazao je kako mu je optuženi Velemir Đurić rekao da su ljudi u Čarakovu strijeljani, ali da on u tome nije učestvovao.
3 Februar 2014

Optuženi svjedočili da nisu bili u Čarakovu

Svjedočeći u svoju korist, Velemir Đurić i Zoran Babić, optuženi za zločin počinjen u Prijedoru, izjavili su da u julu 1992. godine nisu bili u selu Čarakovo, gdje su ispred džamije strijeljani muškarci.

27 Januar 2014

Interventni vod blizu Čarakova

Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, svjedoci Odbrane su ispričali da su pripadnici Interventnog voda vršili obezbjeđenje u blizini sela Čarakovo.

13 Januar 2014

S kolegama iz prijedorskog interventnog voda

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedoci Odbrane trećeoptuženog Zorana Babića su ispričali kako su po naredbi poslani na položaje kod Čarakova i Ljubije.

23 Decembar 2013

Obaveze na osmatračnici

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Prijedoru, svjedok Odbrane Velemira Đurića je izjavio kako su pred kraj jula 1992. godine optuženi, ostale kolege i on mogli napustiti osmatračko mjesto Benkovac, koje je bilo udaljeno oko 20 kilometara od Prijedora.

9 Decembar 2013

Odgođeno suđenje zbog bolesti optuženog

Suđenje za zločin počinjen u Prijedoru odgođeno je za 23. decembar zbog zdravstvenog stanja trećeoptuženog Zorana Babića.

2 Decembar 2013

Optuženi na osmatračnici

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Prijedoru, svjedok Odbrane je kazao kako je Velemir Đurić bio cijeli juli 1992. godine na osmatračnici,  20 kilometara od sela Čarakovo, gdje je počinjen zločin.