Jezik / Language:
 
Lica: Ašćerić Slavko
15 Oktobar 2014

Strijelna povreda uzrok Hasanbegovićeve smrti

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, vještak medicinske struke je naveo da je uzrok smrti Suada Hasanbegovića strijelna povreda glave.

23 Januar 2014

Traže znatno manje kazne za Kravicu

Odbrane petorice optuženih koji su pušteni sa izdržavanja kazne nakon što im je ukinuta presuda za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici zatražile su smanjivanje kazni na pet do 15 godina, dok je Tužilaštvo BiH tražilo maksimalne zatvorske kazne.

14 Novembar 2013

Presuda Zoranu Miliću 29. novembra

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi na suđenju Zoranu Miliću za zločine u Busovači počinjene 1993. godine zatražilo odluku “koja će ublažiti bol i tugu žrtava”, dok Odbrana očekuje oslobađajuću presudu.

31 Oktobar 2013

Milić spasio komšije

U nastavku suđenja za zločin počinjen 1993. na području Busovače, svjedokinje Odbrane su ispričale kako im je optuženi Zoran Milić pomogao tokom rata.

23 Maj 2013

“Neki stresovi” optuženog

Suđenje za zločin počinjen u Busovači otkazano je zbog lošeg zdravstvenog stanja drugooptuženog Zorana Milića, te je naloženo ponovno pozivanje vještakinje.

26 April 2013

Počelo suđenje za zločin u Busovači

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH započelo je suđenje Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za zločine u Busovači.

26 Mart 2013

Zatraženo produženje pritvora

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Zorana Milića, koji je optužen za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Busovači 1993. godine.

17 Juni 2011

Smanjenje troškova u Sudu BiH

U cilju smanjenja troškova koje smatra “nepotrebnim”, Državni sud je pooštrio kriterije na osnovu kojih se odlučuje koliko će branilaca činiti odbranu optuženih za ratne zločine.
14 April 2010

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za genocid

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora trojici osumnjičenih za genocid u Srebrenici, dok su se Odbrane tome usprotivile, tražeći izricanje mjera zabrane.
16 Mart 2010

Radić i ostali: Povećanje kazni ili obnavljanje postupka

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se poveća kazna trojici optuženih za zločin počinjen u Vojnom kod Mostara, dok njihove Odbrane smatraju da se “prvostepena presuda treba ukinuti i održati ponovno suđenje”.
30 Oktobar 2009

Određen pritvor srebreničkoj trojki

Državni sud odredio jednomjesečni pritvor za Duška Jevića, Mendeljeva Đurića i Zorana Ilića, koji su osumnjičeni za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.
18 April 2008

Radić i ostali: Zona odgovornosti Prve bojne

Svjedok Odbrane govorio o zoni odgovornosti Prve bjelopoljske bojne HVO-a, kojom je, kako se navodi u optužnici, u julu 1993. godine zapovijedao optuženi Marko Radić.

29 Januar 2008

Mjera pritvora za uhapšene u Vlasenici

Državno tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora za trojicu osumnjičenih iz Vlasenice
27 Juni 2007

Kravica: Odbrane predložile preko 100 svjedoka

Na statusnoj konferenciji određen je plan iznošenja dokaza Odbranâ jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici, te je odlučeno da se prvi svjedok pojavi 11. jula.
2 Februar 2007

Advokati odbrana prijete protestima zbog neredovnih isplata

Zbog neredovnih isplata naknada za branioce optuženih koje imenuje Sud BiH na suđenjima optuženima za ratne zločine advokati postavljaju pitanje o pravičnosti suđenja.