Jezik / Language:
 
Lica: Andrun Nikola
30 Januar 2014

Andrunu smanjena kazna za četiri godine

Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

24 Januar 2014

Presuda Andrunu 30. januara

Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje. 

17 Januar 2014

Sudsko vijeće čeka dokaz

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je ponovljeno suđenje Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin počinjen u Čapljini.

16 Decembar 2013

Zatražen pritvor za Nikolu Andruna

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Čapljini.

26 Novembar 2013

Ročište Andrunu odgođeno zbog promjene branioca

Ročište na kojem se trebao razmatrati prijedlog pritvora za Nikolu Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja zatvorske kazne za ratni zločin, odgođeno je zbog promjene branioca.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

19 Novembar 2013

Deset osuđenika pred Apelacionim vijećem

Sud BiH je saopćio da će predmeti za deset osuđenih za ratne zločine i genocid koji su pušteni na slobodu biti vraćeni u drugostepeni postupak.

19 Novembar 2013

Traži se ostavka sudija Ustavnog suda BiH

Puštanjem na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid, žrtve su ponovo dovedene u situaciju da i skoro 20 godina nakon rata postanu žrtve sistema. Kako se to ne bi dozvolilo, pozivaju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da daju ostavke.

18 Novembar 2013

Deset osuđenika pušteno na slobodu

Deset osuđenika za ratne zločine i genocid kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona, pušteni su na slobodu.

8 Januar 2009

Kazne u talasima

Među više od 20 pravosnažnih presuda koje je Sud BiH izrekao za ratne zločine, njih osam je izmijenjeno, a pet kazni je drastično promijenjeno. Razlozi za drugačije odluke vijeća su različiti, kao i mišljenja stručnjaka o ovom pitanju.
30 Juni 2008

Andrun: Još jedna posjeta Gabeli

Apelaciono vijeće Suda BiH želi posjetiti logor Gabela sa svjedokom Tužilaštva koji bi trebao prepoznati mjesto gdje je boravio.
28 Mart 2008

Andrun: Mozak logora

Apelaciono vijeće Suda BiH preslušalo je iskaze još četiri svjedoka na obnovljenom suđenju Nikoli Andrunu.
4 Mart 2008

Andrun: Jamstvo za puštanje iz pritvora

Branilac Nikole Andruna tražio ukidanje pritvora, ponudivši imovinu njegove porodice kao jamstvo.
20 August 2007

Andrun: Održana Apelaciona sjednica

Tužilaštvo BiH i Odbrana Nikole Andruna pred Apelacionim vijećem obrazložili su žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.