Jezik / Language:
 
Lica: Andabak Zdenko
31 August 2016

Andabak i ostali: Tužilaštvo odustalo od polovine svjedoka

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaze dva svjedoka, koji su govorili o zlostavljanjima i ubistvima u školi.

24 August 2016

Andabak: Bez saznanja o nečasnim radnjama optuženog

Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, svjedok Odbrane je kazao da nije čuo da je optuženi nekog maltretirao niti učinio nečasne radnje.

13 Juli 2016

Andabak: Svjedok obezbjeđivao ukop u Grborezima

Svjedok Odbrane na suđenju Zdenku Andabaku za zločine u Livnu ispričao je kako je kao policajac obezbjeđivao ukop stradalih u tom mjestu u ljeto 1993.

13 Juli 2016

Andabak i drugi: Privođeni zbog sumnjivih radnji

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da su livanjski Srbi privođeni zbog “sumnjivih radnji” i naoružanja.

4 Juli 2016

Privedeni se nisu žalili

Svjedoci Odbrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin počinjen u selu Grborezi (općina Livno), rekli su da nisu čuli da je optuženi nekog maltretirao ili ubio.

8 Juni 2016

Riječi hvale za Zdenka Andabaka

Zaštićeni svjedok Odbrane Zdenka Andabaka, optuženog za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, izjavio je da nije čuo niti vidio da je optuženi ubio ili maltretirao nekoga tokom rata.

8 Juni 2016

Krivične prijave zbog oružane pobune u Livnu

Bivši tužilac iz Livna izjavio je da nema nikakvih saznanja o zatvaranju osoba srpske nacionalnosti u ovom gradu.

25 Maj 2016

Opomena tužiocu Sarajliću i advokatu Čiliću

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedoci Tužilaštva BiH izjavili su da su pretresi stanova počeli s dolaskom Muhameda Ibrahimovića, koji je vodio istrage i saslušanja osoba koje su privođene u školu “Ivan Goran Kovačić”.

18 Maj 2016

Maltretiranje i batinanje u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu

Na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su ga optuženi fizički maltretirali prilikom zatočeništva u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

18 Maj 2016

Andabak napao vojnike HVO-a

Zaštićeni svjedok Odbrane Zdenka Andabaka izjavio je da je prilikom razoružavanja u Livnu u julu 1993. optuženi garantovao bezbjednost bošnjačkom stanovništvu.

11 Maj 2016

Kod Srba u Livnu naoružanja za tri brigade

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedoci Državnog tužilaštva su rekli da su kod osoba srpske nacionalnosti pronađene veće količine naoružanja, te da su ih zbog toga privodili.

27 April 2016

Sakrivanje pritvorenih od Crvenog krsta

Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je sakrio grupu zatočenika iz škole “Ivan Goran Kovačić” za vrijeme posjete Crvenog krsta.

20 April 2016

Garancija Zdenka Andabaka

Zaštićeni svjedok Odbrane Zdenka Andabaka izjavio je da prilikom razoružavanja u Livnu u julu 1993. optuženi nije bio naoružan i da je “svima bilo drago kad je došao”.

13 April 2016

Vojna policija privodila u školu u Livnu

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) privodila osobe srpske nacionalnosti, za koje su postojali spiskovi o posjedovanju naoružanja.

30 Mart 2016

Pritvaranje zbog navođenja granata

Svjedoci Tužilaštva BiH su potvrdili da je optuženi Zdenko Andabak bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali se ne mogu sjetiti kada je otišao sa ove dužnosti.