Jezik / Language:
 
Lica: Anadolac Muhamed
12 Januar 2016

Oslobođen Muhamed Anadolac

Nakon obnovljenog suđenja, Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je Muhameda Anadolca optužbe za ratni zločin počinjen u Bihaću i Cazinu.

28 Decembar 2015

Safetu Kovačeviću godina zatvora

Nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Kovačevića na godinu dana zatvora za maltretiranje ratnih zarobljenika 1995. godine.

15 Juli 2015

Kovačeviću i Anadolcu ukinuta presuda

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Safet Kovačević osuđen na 18 mjeseci zatvora, a Muhamed Anadolac oslobođen za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu. Oslobađajuća presuda Huseinu Begiću je potvrđena.

18 Maj 2015

Žalbe na presudu za zločine u Krajini

Federalno tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda Federacije BiH da se Safetu Kovačeviću izrekne veća kazna za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu, a da se oslobađajuća presuda za dvojicu optuženih ukine. Odbrane su zatražile da se žalbe odbiju kao neosnovane.

9 Juli 2014

Kovačeviću 18 mjeseci za zločin u Krajini

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću Safet Kovačević je osuđen na 18 mjeseci zatvora za maltretiranje ratnih zarobljenika 1995. godine, dok su Husein Begić, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić oslobođeni krivice.

16 Maj 2014

Sumnjivo povezivanje očiju

Prvi svjedoci Odbrane petorice nekadašnjih vojnih policajaca Petog korpusa Armije BiH (ABiH) optuženih za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen 1995. u Bihaću i Cazinu, saslušani su pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

18 April 2014

Maltretiranje ostavilo posljedice

Dokazni postupak Optužbe protiv petorice vojnih policajaca 5. korpusa Armije BiH (ABiH) optuženih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika završen je pred Kantonalnim sudom u Bihaću saslušanjem vještaka i ulaganjem materijalnih dokaza.

21 Mart 2014

Fotodokumentacija o razmjeni

Vještak forenzičke struke na suđenju petorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen u Bihaću i Cazinu objasnio je kako je isfiltrirao videosnimak razmjene zarobljenika, koji se koristi kao jedan od dokaza.

28 Februar 2014

Prekinuto ispitivanje svjedoka

Kantonalni sud u Bihaću prekinuo je ispitivanje svjedoka na suđenju petorici optuženih za premlaćivanje ratnih zarobljenika u martu 1995. godine zbog straha da bi mogao sebe inkriminirati.

4 Februar 2014

Prekinuto ispitivanje svjedoka Optužbe

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prekinulo je ispitivanje Dževada Mahmutovića, svjedoka Optužbe, kako bi mu dodijelilo pravnog savjetnika.

17 Januar 2014

Optuženi smirivao policajce

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu, dva svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su potvrdila da su učestvovala u razmjeni 11. marta 1995. godine, kada je 30 tadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) fizički i psihički maltretirano.

9 Januar 2014

Naknadna saznanja svjedoka

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene na području Bihaća i Cazina, svjedoci Optužbe izjavili su pred Kantonalnim sudom u Bihaću da su za maltretiranje zarobljenika u autobusu saznali nakon otvaranja istrage.

13 Decembar 2013

Maltretiranje zarobljenika

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedoci Tužilaštva ispričali su da su nepoznati vojnici maltretirali zarobljenike koji su bili u autobusu u martu 1995. godine, kada su odvođeni na razmjenu.

29 Novembar 2013

Plav i natečen od udaraca

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, četiri svjedoka Optužbe su ispričala kako su ih nepoznati vojnici maltretirali u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine.

15 Novembar 2013

Premlaćivanja u autobusu

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, četiri svjedoka Optužbe su ispričala kako su ih nepoznati vojnici maltretirali u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine.