Jezik / Language:
 
Lica: Adžić Perica
22 Oktobar 2015

Smanjena kazna Perici Adžiću

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) smanjio je kaznu Perici Adžiću za zločine nad ranjenicima i bolesnicima počinjene 1993. u Žepču, osudivši ga na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

26 August 2015

Žalba na presudu Perici Adžiću

Odbrana Perice Adžića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH ukidanje presude kojom je osuđen na četiri godine zatvora za zločine počinjene nad ranjenicima i bolesnicima 1993. u Žepču.
23 Oktobar 2014

Perici Adžiću četiri godine zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Pericu Adžića na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenicima i ratnim zarobljenicima u Žepču.

20 Oktobar 2014

Završne riječi na suđenju Perici Adžiću

Kantonalno tužilaštvo u Zenici ocijenilo je u završnoj riječi da je dokazalo krivicu Perice Adžića za zločin počinjen u Žepču, dok je Odbrana navela da se optuženi kaje zbog djela koje je učinio, ali da je optužnica “paušalna i površna”.

13 Oktobar 2014

Ratne traume optuženog

Sudska vještakinja Ljubica Todorović zaključila je da je optuženi Perica Adžić obolio od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) uzrokovanog ratnom traumom.

22 Septembar 2014

Adžić dobar vojnik

U nastavku suđenja Perici Adžiću za zločine počinjene u Žepču, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi bio dobar vojnik.

9 Juli 2014

“Možda sam upucao Purka”

Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Žepču, optuženi Perica Adžić je priznao da je moguće da je upucao ranjenika Nermina Purka 1993. godine, ali da se ne može jasno sjetiti jer je bio pijan.

10 Juni 2014

Svjedocima potrebno liječenje

U nastavku suđenja Perici Adžiću, optuženom za zločine u Žepču, vještakinja psihijatrijske struke izjavila je pred Kantonalnim sudom u Zenici da neki od oštećenih imaju posttraumatski poremećaj i da im je potrebno liječenje.

3 Juni 2014

Maltretiranje ranjenika u Žepču

U nastavku suđenja Perici Adžiću iz Žepča, svjedok Semir Derlić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da je 1993. godine optuženi maltretirao bolesne i ranjene u školi u Žepču.

29 April 2014

Prijetnje petogodišnjem djetetu

U nastavku suđenja Perici Adžiću, svjedok Jasmin Maličbegović je ispričao da ga je optuženi s još jednom osobom maltretirao tokom zatočeništva u Osnovnoj školi u Žepču.

22 April 2014

Pucanje u vrat zarobljenika

U nastavku suđenja Perici Adžiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici Nermin Purak je ispričao da mu je optuženi pucao u vrat 1993. godine.

20 Februar 2014

Adžić odbacio optužbe

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Perica Adžić izjasnio se da nije kriv za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene u Žepču 1993. godine.

16 Januar 2014

Potvrđena optužnica protiv Adžića

Sud BiH je potvrdio optužnicu koja Pericu Adžića tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika u Žepču.

30 Decembar 2013

Podignuta optužnica protiv Perice Adžića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Perice Adžića za ratni zločin počinjen na području Žepča 1993. godine.

11 Mart 2013

Dvije optužnice za zločine u Žepču

Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je optužnice protiv dvojice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i ranjenika 1993. godine.