Jezik / Language:
 

Grad: Tuzla

23 Maj 2013

Potaknuti saradnju radi bržeg procesuiranja ratnih zločina

Sa ciljem bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, Misija OSCE-a organizovala je u Vitezu sastanak predstavnika civilnog društva i udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina sa predstavnicima pravosuđa iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

15 Maj 2013

Obilježena godišnjica bitke na Brčanskoj Malti

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije Tuzlaci su obilježili 21. godišnjicu bitke na Brčanskoj Malti, koja se smatra jednom od historijskih bitaka u odbrani sjeveroistočne Bosne.

22 April 2013

Svjedoci nisu vidjeli optuženog u blizini zarobljenika

Na suđenju Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Odbrane tvrde da optuženi nije bio u blizini zarobljenika na Banj brdu, te da ih nije maltretirao.

17 April 2013

Vlaseničanin Meho Sinanović ubijen na rođendan

U tuzlanskom Komemorativnom centru identifikovano je pet Vlaseničana, ubijenih na području ove općine u periodu od 1992. do 1995. godine. Njihova tijela pronađena su u masovnim grobnicama “Pelemiš” (općina Šekovići) i “Ogradice” (općina Vlasenica).

1 April 2013

U Potočarima ukop do 500 žrtava

U Memorijalnom kompleksu Potočari 11. jula ove godine bit će ukopano između 300 do 500 žrtava Srebreničana ubijenih u genocidu sredinom jula 1995. godine.

29 Mart 2013

Lanac traume prijeti budućnosti BiH

Nezaliječene ratne traume bosanskohercegovačkih građana mogle bi se prenijeti na buduće generacije i time ugroziti cjelokupno društvo, smatra doktorica Branka Antić-Štauber.

11 Mart 2013

Godinu i po za zlostavljanje zarobljenika

Vrhovni sud Federacije BiH osudio je Ivana Kolera na godinu i po zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika  u Tuzli 1992. godine.

8 Mart 2013

Presuda Koleru 11. marta

Saslušanjem posljednjeg svjedoka te iznošenjem završnih riječi okončano je obnovljeno suđenje Ivanu Koleru, optuženom za zločin počinjen u Tuzli. Vrhovni sud Federacije BiH izricanje presude zakazao je za 11. mart.

7 Mart 2013

Osporavanje zapisnika

U nastavku suđenja za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Goran Stanišić govorio je o načinu sačinjavanja zapisnika prilikom istražnih radnji i saslušanja svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

28 Februar 2013

Kritika rada državnog pravosuđa

Mirnim protestom pred zgradama državnih pravosudnih institucija, porodice poginulih i žrtve rata srpske nacionalnosti izrazile su nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH.
21 Februar 2013

Lokalno pravosuđe – Koler: Novi svjedok Optužbe

Vijeće Vrhovnog suda FBiH prihvatilo je prijedlog Optužbe da na obnovljenom suđenju Ivanu Koleru za zločine počinjene u Tuzli bude saslušan svjedok Stokan Marković.
15 Februar 2013

Karadžić: “Muslimani krivi za izbijanje rata”

Niz svjedoka Odbrane Radovana Karadžića koji su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu za izbijanje rata u BiH okrivili bosanske muslimane nastavio je bivši predsjednik Srpske opštine Milići Tomislav Savkić.
7 Februar 2013

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odbijanje logoraških tužbi

Predstavnici Saveza logoraša Tuzlanskog kantona tvrde da su suočeni s brojnim problemima zbog tužbi koje su pred sudovima u Republici Srpskoj (RS) podnijeli za naknadu nematerijalne štete, istaknuvši da im se tužbe odbijaju zbog zastare.
10 Decembar 2012

Sahranjena ljudska prava u BiH

Aktivisti za ljudska prava mirnim protestnim skupovima u više gradova u BiH ukazali su na gruba kršenja ljudskih prava širom zemlje.
5 Decembar 2012

Preminuo Besim Muderizović

Besim Muderizović, koji je optužen za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, preminuo je u nedjelju, 2. decembra, potvrdio je njegov branilac Emir Kapidžić.