Jezik / Language:
 

Grad: Tuzla

19 Juni 2014

Novaku Đukiću smanjena kazna za pet godina

Sud BiH je Novaku Đukiću izrekao maksimalnih 20 godina zatvora za zločine počinjene na Tuzlanskoj kapiji, primjenjujući blaži zakon – Krivični zakon bivše Jugoslavije.

22 Maj 2014

Blaga kazna ili osuda nevinog čovjeka

Federalno tužilaštvo zatražilo je od trećestepenog vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH da osudi Ivana Kolera na veću kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu tvrdeći da je osuđen “apsolutno nevin čovjek”.

15 Maj 2014

Odata počast na Brčanskoj Malti

Porodice poginulih i predstavnici Općine Tuzla, boračkih organizacija i drugih nivoa vlasti su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje Brčanska Malta odali počast braniteljima palim u bici koja se odigrala 15. maja 1992. godine.

11 April 2014

Odbrana Novaka Đukića traži novo suđenje

Odbrana Novaka Đukića, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ukinuta presuda za zločin počinjen u Tuzli, zatražila je novo suđenje.

8 April 2014

Trle ponovno oslobođen

Kantonalni sud u Tuzli oslobodio je Hajrudina Trlu, optuženog za ratni zločin počinjen u aprilu 1993. godine na području općine Kalesija.

27 Mart 2014

Ponovo odgođeno ročište za Đukića

Ročište na kojem je trebalo da budu iznesene žalbe nakon ukidanja presude Novaku Đukiću za zločine počinjene u Tuzli ponovo je odgođeno.

21 Februar 2014

Tomić napustio odbranu Đukića zbog “pravnog nasilja”

Odbrana Novaka Đukića, koji je pušten sa izdržavanja zatvorske kazne zbog pogrešne primjene zakona, zatražila je izuzeće Sudskog vijeća i predsjednice Suda BiH, zbog čega je odgođeno iznošenje žalbi.

14 Februar 2014

Novak Đukić pušten iz zatvora

Nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić pušten ja na slobodu nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu kojom je osuđen na 25 godina zatvora za granatiranje Tuzle.

24 Januar 2014

Đukić će biti pušten na slobodu

Ustavni sud BiH je, zbog pogrešne primjene zakona, usvojio apelaciju Novaka Đukića, koji je osuđen na 25 godina zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji.

13 Januar 2014

Identificirane žrtve iz Bijeljine i Janje

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane su dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene tokom 1992. u Janji i Bijeljini.

7 Novembar 2013

Novi glavni tužitelj u Tuzli

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona dobilo je novog glavnog tužitelja – Tomislava Ljubića. Prilikom obraćanja javnosti, Ljubić je govorio o posebnom odjelu Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji vodi procese za ratne zločine.

19 Septembar 2013

Srbija provjerava adrese osumnjičenih

Najviši predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije zadovoljni su dosadašnjim rezultatima u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

13 Septembar 2013

Jezičke nelogičnosti u Mladićevim presretnutim razgovorima

Unakrsno ispitujući vojnog eksperta Richarda Butlera, Odbrana Ratka Mladića predočila je dokaze Ujedinjenih nacija (UN) o švercu oružja za Armiju BiH (ABiH) preko aerodroma u Tuzli početkom 1995. godine, usprkos međunarodnom embargu.

11 Juli 2013

Bez saznanja o vojnicima u srebreničkim grobnicama

Unakrsno ispitujući svjedoka Optužbe Deana Manninga, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da su u masovnim grobnicama sa žrtvama iz Srebrenice bila pokopana i tijela bošnjačkih vojnika palih u borbama oko enklave.

26 Juni 2013

Žrtve torture zapostavljene i zakonski nevidljive

Bivši logoraši i žrtve s područja Tuzlanskog kantona su u srijedu, 26. juna, obilježili Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Poručili su još jedanput da su zapostavljeni i zakonski nevidljivi.