Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

19 April 2016

Napad na srebreničko selo Zalazje

Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću govorili su o napadu na srebreničko selo Zalazje 1992. godine.

18 April 2016

Razdvajanja muškaraca od porodica u Potočarima

U nastavku dva suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u Potočarima u julu 1995. godine vidio razdvajanja muškaraca od njihovih porodica, ali da nije vidio nikakve akte nasilja.

14 April 2016

Počelo suđenje profesoru za zločin u Srebrenici

U Sudu BiH počelo je suđenje Milanu Bogdanoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

12 April 2016

Iskakali kroz prozore škole

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Optužbe je ispričao kako je desetak Bošnjaka iz Srebrenice poginulo skočivši sa zadnjeg sprata Osnovne škole u Bratuncu 1995. godine.

6 April 2016

Karadžić želi na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu, nazvavši presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti monstruoznom.

6 April 2016

Pobjegao iz Roćevića da ne bi učestvovao u strijeljanju

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je pobjegao iz sela Roćevići (općina Zvornik), jer nije želio učestvovati u strijeljanju.

5 April 2016

Orić upozorio da se ne diraju zarobljenici

Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici i Bratuncu, dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala su da je optuženi Naser Orić, nakon što je Armija BiH (ABiH) zauzela selo Zalazje, preko megafona pozivao na predaju i da se selo popali.
4 April 2016

Karadžić u srijedu pred sudijom Meronom

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron zakazao je za srijedu, 6. april, statusnu konferenciju na kojoj će biti razgovarano o “mentalnom stanju i uslovima pritvora” u kojem boravi Radovan Karadžić.

4 April 2016

Suđenje Sariću nastavljeno nakon pet mjeseci

Nakon gotovo pet mjeseci pauze, suđenje Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, formalno je počelo iznova pred Sudom BiH.

31 Mart 2016

Potvrđena optužnica nedostupnom Jankoviću

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

30 Mart 2016

Optužnica potvrđena nakon dva i po mjeseca

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića za zločin protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.


29 Mart 2016

Nemogućnost svjedočenja

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, odgođeno je davanje iskaza svjedoka Tužilaštva BiH, a razlozi su saopćeni na dijelu zatvorenom za javnost.

24 Mart 2016

Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Haški tribunal osudio je danas na 40 godina zatvora bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

24 Mart 2016

Danas historijska presuda Haškog tribunala

Haški tribunal danas će izreći najiščekivaniju presudu u svojoj historiji – bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH.

23 Mart 2016

Škola u Roćeviću puna ljudi

Na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 14. jula 1995. godine bio ispred škole u Roćeviću (općina Zvornik) i da je čuo da je škola puna civila.