Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

17 Maj 2016

Kolona Srebreničana bila legitimni vojni cilj

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je kolona muškaraca bošnjačke nacionalnosti koja se kretala prema Tuzli bila legitimni vojni cilj Vojske Republike Srpske (VRS).


17 Maj 2016

U srebreničkoj šumi 15.000 Bošnjaka

Svjedok Tužilaštva BiH kojem je optuženi Milan Bogdanović bio nadređeni kazao da su obezbjeđivali putnu komunikaciju ali da nisu zarobljavali Srebreničane niti ih ispitivali.

17 Maj 2016

Sa psima čuvali zatočene Srebreničane

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine iz hangara u kojem su bili zatvoreni Srebreničani, i koji je osiguravala bratunačka policija, odvedena samo jedna osoba i to na razmjenu.

11 Maj 2016

Dovedeni u Zvornik i pogubljeni

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo da su zarobljenici iz Srebrenice dovedeni na područje Zvornika i pogubljeni.

10 Maj 2016

Policija osiguravala zatvorene Srebreničane u Bratuncu

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine bratunačka policija osiguravala hangar u kojem su bili zatvoreni Srebreničani.

10 Maj 2016

Suđenje Oriću i Muhiću: Saznanja o ubistvu muža

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u srebreničkim selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je saznala za smrt supruga Slobodana Ilića.

9 Maj 2016

Večeras u Tuzli premijera predstave “Srebrena krv”

Premijerno izvođenje emotivne predstave o dvojici braće, čija se priča odvija u vrijeme počinjenja genocida u Srebrenici, bit će izvedena večeras, 9. maja, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla.

27 April 2016

Prijetnje i udarci optuženog Dauta Tihića

U Okružnom sudu u Bijeljini počelo je suđenje Dautu Tihiću za ratni zločin počinjen 1992. godine u Srebrenici.

27 April 2016

Srebreničko izborno pitanje: “Za ili protiv genocida”

Dogovor srpskih političkih stranaka da na lokalnim izborima podrže zajedničkog kandidata za načelnika, bošnjački povratnici i politički komentatori ocjenjuju kao nacionalnu mobilizaciju koja će osigurati da se izbori svedu na odluku “za ili protiv genocida”.

26 April 2016

Leševi Srebreničana kod škole u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Optužbe je ispričao da je u julu 1995. godine vidio leševe u blizini škole u Bratuncu i ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici.

25 April 2016

Predaja zarobljenika

Na suđenju Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločine počinjene na području Srebrenice, prvi svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su u julu 1995. godine, kao pripadnici Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, obezbjeđivali dio putne komunikacije od Konjević Polja prema Kasabi.

25 April 2016

Pozivi Mladiću za predaju Tribunalu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Odbrane Zoran Stanković rekao je da je u jesen 1995. godine pozivao optuženog da se preda Tribunalu, negirajući da mu je nudio da mu britanski obavještajci “skinu” optužnicu.

22 April 2016

Karadžić želi na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Suda u Haagu da bude pušten na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će on uložiti na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora.

21 April 2016

Snimak razgovora Mladića i doktora Stankovića

Tužioci Haškog tribunala osporavali su na suđenju Ratku Mladiću vjerodostojnost vještaka Odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića navodeći da je Stanković u jesen 1995. prenio Mladiću da mu engleska obavještajna služba može pomoći da “skine optužnicu” Tribunala.

20 April 2016

Mladićev vještak osporavao “neprihvatljive” zaključke

Trećeg dana iznošenja nalaza na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković osporavao je zaključke patologa koji su obducirali tijela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. godine.