Jezik / Language:
 

Grad: Sandići

31 Mart 2014

Odvođenje Srebreničana iz “bijele kuće”

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici rekao je da je Specijalna brigada policije Republike Srpske (RS) obezbjeđivala cestu Bratunac – Konjević Polje sredinom jula 1995. godine jer se očekivao prodor Srebreničana.
24 Januar 2014

Odbijena optužnica protiv Vidovića i Mišića

Sud BiH odbio je optužnicu protiv Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića, kojima je Tužilaštvo BiH na teret stavilo zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, saopćeno je iz ove institucije.

17 Januar 2014

Presuda Radojkoviću 24. januara

Okružni sud u Bijeljini izreći će presudu Dejanu Radojkoviću, optuženom za zločine počinjene na području Srebrenice, u petak, 24. januara.

10 Decembar 2013

Granatiranje stanovništva u Srebrenici

U nastavku svjedočenja u odbranu Radovana Karadžića, bivši bošnjački vojnik je izjavio da je Armija BiH 1995. godine u Srebrenici ispalila granatu na sopstvenu djecu koja su igrala fudbal.

29 August 2013

Sarić osumnjičen za genocid u Srebrenici

Državna agencija za istage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Gorana Sarića zbog sumnje da je počinio genocid na području Srebrenice u julu 1995. godine.
3 Juni 2013

Presuda Željku Ivanoviću 17. juna

U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je za optuženog Željka Ivanovića predložilo kaznu dugotrajnog zatvora, a Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

4 Maj 2012

Karadžić: Prijetnje smrću zbog Srebrenice

Bivši novinar iz Beograda Zoran Petrović Piroćanac negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je u julu 1995. rekao izvještaču londonskog Independenta da je u velikoj nevolji zato što je optuženi ljut na njega zbog prikazivanja filma o Srebrenici u kojem su se vidjela tijela Bošnjaka.
14 Mart 2012

Nešković i Ilić: Davanje alibija

Na suđenju za zločine u Srebrenici, trojica svjedoka Odbrane ispričali su da su optuženog Zorana Ilića u julu 1995. godine vidjeli u Bratuncu, te da je optuženi u pratnji policajaca prisustvovao organizovanom ispraćaju njegovog brata u vojsku.
6 Mart 2012

Nešković i Ilić: Optuženi u pratnji policajca

Na suđenju za zločine u Srebrenici, tri svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi Zoran Ilić 13. i 14. jula 1995. godine bio u Bratuncu u pratnji policajca.
15 Decembar 2011

Ivanović: Odbrani dostavljeni posljednji dokazi

Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH dostavilo je Odbrani posljednje materijalne dokaze, a prije izlaganja završnih riječi preostalo je saslušanje Richarda Butlera, bivšeg haškog istražitelja.
17 Novembar 2011

Ivanović: Odustali od svjedočenja Ljubomira Borovčanina

Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana optuženog je odustala od unakrsnog ispitivanja Ljubomira Borovčanina, jer samo ispitivanje ne bi moglo da se održi prije 2012. godine.
8 Juli 2011

Jević i ostali: Očekivanje napada

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je u julu 1995. godine obezbjeđivao cestu Konjević Polje – Bratunac, jer su starješine obavijestile da se očekuje proboj “muslimanske vojske”.
30 Maj 2011

Ratko Mladić: Moćna figura

Uloga Ratka Mladića u genocidu u Srebrenici i udruženom zločinačkom poduhvatu detaljno je opisana u mnogim optužnicama i presudama domaćih i međunarodnih pravosudnih organa.
18 Mart 2011

Ivanović: Specijalac s maramom

Na suđenju Željku Ivanoviću za genocid u Srebrenici, svjedok Optužbe Miloš Stupar izjavio je da je 13. jula 1995. godine pripadnike specijalne policije iz Šekovića vidio na prevoju Sandići, gdje su zarobljavani muškarci, ali da ubistva u Kravici nije vidio.

9 Juli 2010

Rekonstrukcija: Početak i tok genocida u Srebrenici

Iako je u aprilu 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija (UN), odnosno izuzeta od oružanih napada, ipak je u julu 1995. granatirana i zauzeta od Vojske Republike Srpske te je u njoj počinjen genocid.