Jezik / Language:
 

Grad: Kravica

4 Maj 2012

Karadžić: Okončan dokazni postupak

Iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-071, koji je preživio masovno ubistvo u selu Kravica, Haško tužilaštvo okončalo je dokazni postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.
4 Maj 2012

Karadžić: Prijetnje smrću zbog Srebrenice

Bivši novinar iz Beograda Zoran Petrović Piroćanac negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću da je u julu 1995. rekao izvještaču londonskog Independenta da je u velikoj nevolji zato što je optuženi ljut na njega zbog prikazivanja filma o Srebrenici u kojem su se vidjela tijela Bošnjaka.
25 April 2012

Kuvelja: Pregovori o priznanju krivice

Božidar Kuvelja, optuženi za genocid u Srebrenici, sa Državnim tužilaštvom pregovara o priznanju krivice godinu dana nakon što je počelo suđenje.
18 April 2012

Kuvelja: Komšija za primjer

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dva svjedoka Odbrane izjavila su da su Božidara Kuvelju poznavali kao “fino odgojenog momka”, te da nikada nisu čuli da je uradio bilo šta loše u toku rata u BiH.
4 April 2012

Kuvelja: Odbijanje svjedočenja

Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana je zatražila odgodu suđenja za 17. april ove godine, jer nisu u mogućnosti obezbijediti svjedoke.
29 Mart 2012

Karadžić: Egzekucije u Kravici

U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako piše u optužnici.
29 Mart 2012

Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića

Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
14 Mart 2012

Nešković i Ilić: Davanje alibija

Na suđenju za zločine u Srebrenici, trojica svjedoka Odbrane ispričali su da su optuženog Zorana Ilića u julu 1995. godine vidjeli u Bratuncu, te da je optuženi u pratnji policajaca prisustvovao organizovanom ispraćaju njegovog brata u vojsku.
8 Mart 2012

Karadžić: Povezane oči i svezane ruke

Bivši istražitelj Tužilaštva Haškog tribunala Dean Manning na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je u svim masovnim grobnicama povezanim sa padom Srebrenice, otkrivenim do 2001. godine, pronašao dokaze da su žrtve bile muslimani, koji su strijeljani, a mnogima su u trenutku smrti oči bile povezane, a ruke svezane.
7 Mart 2012

Kuvelja: Nevin i bez stida

Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je saznao kako je jedinica čiji je pripadnik bio optuženi bila na području Srebrenice 1995. godine.
6 Mart 2012

Nešković i Ilić: Optuženi u pratnji policajca

Na suđenju za zločine u Srebrenici, tri svjedoka Odbrane su kazala da je optuženi Zoran Ilić 13. i 14. jula 1995. godine bio u Bratuncu u pratnji policajca.
28 Februar 2012

Kuvelja: Rafalna paljba u zarobljenike

Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Odbrane je kazao da je sredinom jula 1995. godine u “općoj pucnjavi” ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac) ubijena grupa zarobljenih Bošnjaka.
23 Februar 2012

Jević i ostali: Ispitivanje u istrazi

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, bivši istražilac Haškog tribunala je rekao da je optužene Duška Jevića i Mendeljeva Đurića ispitao kao osumnjičene 2000. godine u Banjoj Luci.
20 Februar 2012

Jević i ostali: Svjedoku se izgubio trag

U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Nebojša Aleksić nije ponovo saslušan pošto nije poznato gdje se on nalazi.
10 Februar 2012

Karadžić: Građani nisu znali za ubistva u Srebrenici

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva Milenko Katanić izjavio je da mu je u julu 1995. civilni komesar za Srebrenicu Miroslav Deronjić rekao da je pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara došao u Bratunac da traži mjesta za zatočenje i “vjerovatno” ubistva srebreničkih Bošnjaka.