Jezik / Language:
 

Grad: Kravica

26 April 2013

Broj žrtava u Srebrenici “veći od 6.000”

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva o Srebrenici Jean-Rene Ruez je negirao da su u masovnim grobnicama sa srebreničkim žrtvama bila i tijela ranije poginulih boraca.

16 April 2013

Svi su se plašili paravojske

Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, bivši predsjednik Skupštine opštine Bratunac, Ljubislav Simić, izjavio je da su zločine nad Bošnjacima u toj opštini 1992. počinile paravojne formacije koje vlasti nisu mogle kontrolisati, kao i da je bošnjačko stanovništvo u julu 1995. godine dobrovoljno napustilo Srebrenicu.

27 Mart 2013

Bošnjaci dobrovoljno napuštali Bratunac

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Rodoljub Đukanović je sugerisao da su u aprilu 1992. godine Bošnjaci sami izrazili želju da napuste Bratunac.

14 Mart 2013

Kamara leševa u Kravici

Svjedok Odbrane Radovana Karadžića izjavio je da je u julu 1995. ispred skladišta u selu Kravica kod Bratunca vidio “200 do 300” leševa srebreničkih Bošnjaka koje su ubile srpske snage.

24 Oktobar 2012

Kuvelja: Nova šansa za haškog svjedoka

Suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, ponovo je odgođeno jer Tužilaštvo BiH nije uspjelo osigurati pojavljivanje zaštićenog svjedoka PW-100.
19 Septembar 2012

Kuvelja: Otkrivanje identiteta ili transkript

Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Sudsko vijeće postavilo je Tužilaštvu BiH uslov – da obezbjedi Odbrani ispitivanje zaštićenog svjedoka PW-100 ili transkript njegovog svjedočenja iz Haškog suda neće vrijediti kao dokaz.
30 August 2012

Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda

Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
20 Juli 2012

Nešković i Ilić: Završen dokazni postupak

Saslušanjem posljednjeg svjedoka Odbrane i prezentacijom dokaza Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u Srebrenici 1995. godine.
11 Juli 2012

Srebrenica – Centar s Jahorine: Tama od metaka i prašine

Muškarac koji je preživio strijeljanje u Kravici u julu 1995. godine, posvjedočio je kako se nakon višesatne pucnjave uspio izvući navlačeći mrtva tijela na sebe.
6 Juli 2012

Kuvelja: Dostavljeni novi transkripti

Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo je dostavilo nove transkripte iskaza svjedoka, a Sudsko vijeće je najavilo da će o njihovom prihvatanju odlučiti nakon što ih pročita.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.
15 Juni 2012

Nešković i Ilić: Upitna vjerodostojnost tužioca

Sudsko vijeće na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine nad Srebreničanima, nije prihvatilo da se saslušaju tri dodatna svjedoka Tužilaštva BiH.
25 Maj 2012

Izručen osumnjičeni za zločine u Srebrenici

Na zahtjev Državnog tužilaštva, Bosni i Hercegovini je izručen Dejan Radojković, osumnjičen za zločine počinjene na području Srebrenice u julu 1995. godine.
17 Maj 2012

Mladić: Bosanski genocid

Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreničkih dječaka i muškaraca.
10 Maj 2012

Nešković i Ilić: Osporavanje napada na civile

Odbrana optuženog Zorana Ilića uložila je u sudski spis materijalne dokaze kojima želi pokazati da napad Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. nije bio napad na civile, već na pripadnike Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice.