Jezik / Language:
 

Grad: Kravica

17 Decembar 2015

Niža kazna za Radomira Vukovića

Nakon što je Ustavni sud BiH djelimično ukinuo presudu kojom je Radomir Vuković osuđen na 31 godinu zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici, Tužilaštvo i Odbrana su predložili da pri donošenju presude bude primijenjen, kao blaži, zakon bivše Jugoslavije.

1 Juni 2015

Leševi ispred magacina

Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva izjavio je kako je vidio strijeljanje zarobljenih Bošnjaka i leševe ispred magacina u Kravici (općina Bratunac).

30 April 2015

Želja za osvetom zbog Kravice

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Ratko Mitrović opisao je napad muslimanskih snaga na selo Kravica kod Bratunca u zimu 1993. godine i zlostavljanje koje je preživio dok je bio u rukama pripadnika Armije BiH (ABiH).

19 Mart 2015

Za ubistva u Kravici 267 godina zatvora

Sud BiH osudio je 14 osoba na 267 godina zatvora zbog pogubljenja oko hiljadu Srebreničana u Kravici (općina Bratunac). Za isti zločin u Srbiji je trenutno uhapšeno osam osoba.

22 Decembar 2014

Čišćenje terena i rafali

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, zaštićeni svjedok Tužilaštva je ispričao da je tokom boravka na terenu, u Konjević Polju vidio zarobljavanje i odvođenje muškaraca.

10 Juli 2014

Za zločine u Srebrenici 568 godina zatvora

Za genocid i druge zločine koji su prije 19 godina počinjeni u Srebrenici, do sada je pravosnažno osuđeno 30 osoba, na ukupno 568 godina zatvora.

23 Juni 2014

Užasnut prizorom leševa

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je tokom boravka na području Bratunca vidio kamion s leševima.

19 Juni 2014

Ivanoviću 20 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Ivanovića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije za pomaganje u činjenju genocida u julu 1995. u Srebrenici.

17 Juni 2014

Presuda Ivanoviću 19. juna

Apelaciono vijeće Državnog suda će u četvrtak, 19. juna, izreći presudu Željku Ivanoviću, optuženom za pomaganje genocida u Srebrenici.

16 Juni 2014

Motivacioni govor komandanta Sarića

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je Goran Sarić održao govor pripadnicima njegove jedinice pred odlazak na područje Bratunca i Srebrenice.

11 Juni 2014

Smanjene kazne za genocid u Srebrenici

Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši im kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.

12 Maj 2014

Provođenje zarobljenika prema Kravici

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u julu 1995. godine vidio provođenje grupe muslimana prema Kravici.

28 April 2014

Leševi kod hangara

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u julu 1995. sijenom pokrivao leševe muškaraca ispred hangara u Kravici.

25 April 2014

Đuriću odbijen zahtjev za obnavljanje postupka

Sud BiH odbio je zahtjev za obnavljanje postupka Mendeljevu Đuriću, koji je pravosnažno osuđen na 28 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

31 Mart 2014

Odvođenje Srebreničana iz “bijele kuće”

Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici rekao je da je Specijalna brigada policije Republike Srpske (RS) obezbjeđivala cestu Bratunac – Konjević Polje sredinom jula 1995. godine jer se očekivao prodor Srebreničana.