Jezik / Language:
 

Grad: Kravica

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 237

Ivanoviću 20 godina zatvora

U 237. emisiji donosimo sedmični pregled sudjenja za ratne zlocine pred Sudom BiH, dok je u rubrici U Fokusu priča o zločinu počinjenom u jesen 1992.godine, u selu Orašac kod Bihaća, kada je ubijeno 25 civila, uglavnom žene i starci, među kojima i jedna djevojčica.  Događaj, na licu mjesta, opisuju jedan od učesnika zločina, te jedan preživjeli.

Radio Justice: Haška hronika - Epizoda 49

Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva protiv Mladića

Kroz iskaze dvojice oficira Vojske Republike Srpske osuđenih za zločine u Srebrenici, njihov vrhovni komandant Radovan Karadžić opovrgavao je prošle nedjelje u Haagu da je o masovnim ubistvima Srebreničana imao bilo kakvo saznanje.
Protekle sedmice, na suđenju bivšem komandantu VRS-a, Ratku Mladiću saslušan je posljednji svjedok Opužbe.

Radio Justice: Haška hronika - Epizoda 39

Naređenje o ubistvima u Kravici

Rasprava o zdravlju optuženog, koji je dva dana odsustvovao iz sudnice; prihvatanje u dokaze rečenice koju je on uputio svojim braniocima i nastavak svjedočenja vojnog eksperta Tužilaštva, obilježili su minulu sedmicu na suđenju Ratku Mladiću u Haagu.

Više o tome na: www.justice-report.com

Radio Justice: Haška hronika - Epizoda 28

Sudbina zarobljenih bila zapečaćena 13. jula

U ovom izdanju Haške hronike poslušajte izvještaje sa suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću optuženima za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Radio Justice dnevni izveštaj: Analiza – Kuvelja: Strijeljanje i ubijanje

Analiza – Kuvelja: Strijeljanje i ubijanje

Tokom godinu i po suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za strijeljanje Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH je nastojalo dokazati da je optuženi počinio genocid, što je Odbrana pokušala osporiti.

Radio Justice nedjeljni magazin

Episoda 164

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Mlađenović i ostali, Željko Jukić, Savo Babić, i Božidar Kuvelja. U rubrici Fokus objavljujemo analizu zakonskih primjena krivičnih odredbi.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda: 144

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić, Oliver Krsmanović, i Raguž i ostali. U rubrici Fokus vam donosimo analizu masovnih stratišta sa područja Srebrenice.

Radio Justice dnevni izvještaj: Kuvelja: Nestajanje Srebreničana

Kuvelja: Nestajanje Srebreničana

Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid nad Srebreničanima, tužilac Državnog tužilaštva pročitao je sažetak iskaza preminulog Luke Markovića u kojem je opisano strijeljanje zarobljenika u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca u julu 1995.

Radio Justice dnevni izvještaj: Analiza – Jević i ostali: Genocid ili policijski posao

Analiza – Jević i ostali: Genocid ili policijski posao

Za dvije godine suđenja, Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati da su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić počinili genocid učestvujući u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Kravici, dok Odbrana smatra da su obavljali legitimne policijske poslove. Sudsko vijeće presudu će izreći 25. maja.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 130

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Jević i ostali, Đelilović i ostali, i Predrag Prošić. U rubrici Fokus donosimo reportažu o tome koliko su međunardne sudije i tužioci bili kompetentni i uspješni u prenosu znanja domaćim kolegama tokom proteklih devet godina.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 129

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Perić i ostali, Željko Ivanović, Veselin Vlahović, i Radovan Karadžić. U rubrici Fokus objavljujemo reakcije nakon izmjena Pravilnika o pristupu informacijama Suda BiH.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 128

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Jević i ostali, Muderizović i ostali, Nihad Bojadžić, i Radovan Karadžić. U rubrici Fokus objavljujemo intervju sa  komesarom za ljudska prava Vijeća Europe, Thomasom Hammarbergom.

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 124

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Bašić i Šijak, Planinčić i ostali, Đelilović i ostali, te Radovan Karadžić. U rubrici Fokus donosimo intervju sa advokatom Miodragom Stojanovićem.

Radio Justice dnevni izvještaj: Kuvelja: Optuženi među leševima

Kuvelja: Optuženi među leševima

Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Odbrane je rekao da je vidio optuženog Božidara Kuvelju kako puca u tijela koja su se nalazila ispred skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac).

Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 122

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Nihad Bojadžić, i Radovan Karadžić. U rubrici Fokus objavljujemo intervju sa ambasadorom za pitanja ratnih zločina, Stephen Rappom.