Jezik / Language:
 

Grad: Bratunac

17 Decembar 2013

Optuženi skinuo masku

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bratuncu, pročitan je iskaz preminule svjedokinje Tužilaštva BiH koja je rekla da je optuženog Najdana Mlađenovića vidjela tokom napada na selo Hranča 3. maja 1992. godine.
16 Decembar 2013

Prevoz muškaraca od Srebrenice do Pilice

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali da su učestvovali u prevozu stanovništva iz Srebrenice, kao i zarobljenih muškaraca.

10 Decembar 2013

Razjašnjenje nadležnosti vojnih sudova

Odbrana Ratka Mladića pobijala je nalaz vojnog eksperta Tužilaštva Reynauda Theunensa da optuženi, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije pokrenuo nijednu istragu o ratnim zločinima.

9 Decembar 2013

Žrtve iz proboja kolone

U Odbranu Radovana Karadžića svjedočio je bivši muslimanski vojnik, koji je tvrdio da je, pri proboju Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice ka Tuzli, u julu 1995. u šumi stradalo od 1.500 do 1.700 osoba, koje nisu bile pokopane.

4 Decembar 2013

Ubistvo sina iz zasjede

U nastavku suđenja Neziru Merziću pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedokinja Mara Jokić je ispričala da je njen sin Miodrag 1992. godine ubijen iz zasjede.

3 Decembar 2013

Bijeg preko rijeke

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je kazao kako je 3. maja 1992. godine bio u grupi sa optuženim Savom Živkovićem u selu Hranča, te da niko nije išao u gornji dio sela gdje se pucalo.

3 Decembar 2013

Presuda Savi Babiću 18. decembra

Odbrana Save Babića, optuženog za zločine počinjene u Bratuncu, iznoseći završne riječi zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da je Tužilaštvo BiH “optužilo pogrešnog čovjeka”.

2 Decembar 2013

Saučesnik u likvidaciji

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu zatražilo da Savo Babić bude proglašen krivim i osuđen na adekvatnu zatvorsku kaznu.

27 Novembar 2013

Zatraženo izuzeće sutkinje Azre Miletić

Ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora petorici ranije osuđenih za genocid počinjen u Srebrenici, koji su pušteni iz zatvora, odgođeno je nakon što je jedan od branilaca zatražio izuzeće sutkinje Azre Miletić.

26 Novembar 2013

Sa optuženim u kući

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane je kazao kako je optuženi Sava Živković bio sa njim i drugim komšijama u kući u Hranči.

19 Novembar 2013

Nije znao šta se dešava

Odbrana Najdana Mlađenovića, optuženog za zločin počinjen u Bratuncu, završila je sa izvođenjem svojih dokaza, dok će na narednom ročištu Odbrana Save Živkovića početi sa ispitivanjem svjedoka.

18 Novembar 2013

Babić protiv dobrovoljaca

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedoci Odbrane su izjavili kako su dobrovoljci odgovorni za zatvaranje i maltretiranje Bošnjaka, a da optuženi Savo Babić nema nikakve veze s tim.

12 Novembar 2013

Vojnici s čarapama na glavi u Hranči

Na suđenju za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane Najdana Mlađenovića je izjavio kako je u maju 1992. godine u selu Hranča vidio maskirane vojnike koji su mu izdavali naredbe u vezi sa prevozom civila. 

12 Novembar 2013

Žrtve iz grobnice Blječevo

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, vještak sudske medicine je kazao kako je po nalogu Tužilaštva BiH identifikovao 55 tijela iz sekundarne grobnice Blječevo (općina Bratunac).

8 Novembar 2013

Potvrđena oslobađajuća presuda Neškoviću i Iliću

Apelaciono vijeće je potvrdilo presudu kojom se Dragan Nešković i Zoran Ilić oslobađaju optužbi da su počinili zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.