Jezik / Language:
 

Grad: Bratunac

7 April 2014

Zarobljavanje na putu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je obezbjeđivao dio puta kojim su prolazili konvoji i gdje su zarobljavani muškarci bošnjačke nacionalnosti.

26 Mart 2014

Tribunal odbio nove svjedoke protiv Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je prijedlog Tužilaštva za pozivanje 14 dodatnih svjedoka, kojima je željelo osporavati navode Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

24 Mart 2014

Incident u Kravici

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio strijeljanje grupe zarobljenika u julu 1995. godine u Kravici.

4 Mart 2014

Mlađenoviću tri i po godine, Živković oslobođen

Sud BiH osudio je Najdana Mlađenovića na tri i po godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području Bratunca, a Savu Živkovića je oslobodio optužbi. 

14 Februar 2014

Karadžić na klupi za svjedoke 4. marta

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić započeće svjedočenje u svoju korist 4. marta, odlučilo je Raspravno vijeće Haškog tribunala.

11 Februar 2014

Presuda Mlađenoviću i Živkoviću početkom marta

Iznoseći završnu riječ, Odbrane Najdana Mlađenovića i Save Živkovića zatražile su da se optuženi oslobode krivice za zločine počinjene u Bratuncu, a izricanje presude zakazano je za 4. mart.
11 Februar 2014

Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vozač optuženog Gorana Sarića je posvjedočio da su u julu 1995. godine skupa otišli u Bratunac kako bi obišli jedinice Specijalne brigade policije, ali su se zadržali samo par minuta.

4 Februar 2014

Tužilaštvo traži kaznu za Mlađenovića i Živkovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Najdan Mlađenović i Savo Živković budu proglašeni krivima za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine, te da budu kažnjeni po zakonu.

4 Februar 2014

Angažovanje policije u srebreničkoj operaciji

U nastavku suđenja Goranu Sariću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je četa posebnih jedinica policije (PJP) iz Zvornika bila angažovana na terenu u julu 1995. godine, nakon zauzimanja Srebrenice.

3 Februar 2014

Merdžić učestvovao u seoskoj straži

Na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane Mustafa Mujkanović je rekao da je optuženi Nezir Merdžić 1992. bio član seoske straže u selu Hrnjčići (opština Bratunac), ali da ne zna da li je učestvovao u vojnim akcijama. 

14 Januar 2014

Zatečeni izmijenjenom optužnicom

Nakon što je Državno tužilaštvo izmijenilo optužnicu protiv Najdana Mlađenovića i Save Živkovića za zločine počinjene u Bratuncu, Odbrane optuženih su kazale kako su zatečene novim optužbama.
30 Decembar 2013

Podignuta optužnica za zločine u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića kojom ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice.

24 Decembar 2013

Mobilizacija u Bratuncu

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, dodatni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je izviđačko-diverzantski vod popunjavan u aprilu i maju 1992. godine, ali da ne zna je li optuženi Najdan Mlađenović bio pripadnik tog voda. 

23 Decembar 2013

Svjedok će biti priveden

Suđenje Neziru Merdžiću, optuženom za zločin počinjen 1992. u Bratuncu, odgođeno je pred Okružnim sudom u Bijeljini zbog nepojavljivanja svjedoka Optužbe Samira Avdića.

18 Decembar 2013

Oslobođen Savo Babić

Sud BiH je zbog nedostatka dokaza oslobodio Savu Babića za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Bratuncu.