Jezik / Language:
 

Grad: Bratunac

23 August 2016

Orić i Muhić: Ustrjelna i “zjapeća” rana na lešu

Na ponovnom početku suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da su na tijelu Milutina Miloševića nađene dvije povrede, od kojih je jedna ustrjelna rana nanesena pištoljem, a druga tupim predmetom u predjelu glave.

13 Juli 2016

Aćimović: Bez saznanja o ubijenim zarobljenicima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su zarobljenici odvezeni u školu u zvorničkom mjestu Ročevići, navodeći da se ne sjeća da je optuženi Srećko Aćimović bio na tom mjestu.

12 Juli 2016

Orić i Muhić: Prijelomi lobanje

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen na području Srebrenice i Bratunca, vještak sudske medicine konstatovao je da su povrede glave vjerovatan uzrok smrti Slobodana Ilića.

29 Juni 2016

Zarobljavanje u Zalazju

Prve svjedokinje Optužbe na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca izjavile su da su im muževi zarobljeni 12. jula 1992. godine u Zalazju i da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

28 Juni 2016

Prekinuto suđenje Oriću zbog neprikladnog ponašanja svjedoka

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću prekinuto je zbog neprimjerenog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.

7 Juni 2016

Odlazak u Srebrenicu iz policijske znatiželje

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je u julu 1995. godine iz znatiželje otišao ka Srebrenici kako bi saznao šta se dešava u tom gradu.
6 Juni 2016

Počelo suđenje za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženima za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.

2 Juni 2016

Oslobođen Milomir Vasić

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je oslobađajuću presudu Milomiru Vasiću za ratni zločin počinjen u Bratuncu.

31 Maj 2016

Više razlika u iskazu svjedoka

Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je julu 1995. godine učestvovao u zakopavanju tijela Srebreničana zarobljenih u macaginu u Konjević Polju (općina Bratunac).
17 Maj 2016

U srebreničkoj šumi 15.000 Bošnjaka

Svjedok Tužilaštva BiH kojem je optuženi Milan Bogdanović bio nadređeni kazao da su obezbjeđivali putnu komunikaciju ali da nisu zarobljavali Srebreničane niti ih ispitivali.

17 Maj 2016

Sa psima čuvali zatočene Srebreničane

Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u julu 1995. godine iz hangara u kojem su bili zatvoreni Srebreničani, i koji je osiguravala bratunačka policija, odvedena samo jedna osoba i to na razmjenu.

19 April 2016

Napad na srebreničko selo Zalazje

Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću govorili su o napadu na srebreničko selo Zalazje 1992. godine.

5 April 2016

Orić upozorio da se ne diraju zarobljenici

Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici i Bratuncu, dva svjedoka Tužilaštva BiH kazala su da je optuženi Naser Orić, nakon što je Armija BiH (ABiH) zauzela selo Zalazje, preko megafona pozivao na predaju i da se selo popali.
30 Mart 2016

Optužnica potvrđena nakon dva i po mjeseca

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Izeta Arifovića, Suada Smajlovića i Amira Salihovića za zločin protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.


23 Mart 2016

Škola u Roćeviću puna ljudi

Na suđenju Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, prvi svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 14. jula 1995. godine bio ispred škole u Roćeviću (općina Zvornik) i da je čuo da je škola puna civila.