Jezik / Language:
 

Grad: Bratunac

Haška hronika: 11 - 15. maj 2015.

Procesuiranje zločina ostavljeno za druga vremena

Da li je general Ratko Mladić bio povezan sa masovnim zločinima poslije pada Srebrenice; ubistva srpskih civila u okolini te enklave tokom rata u BiH i rad vojnog tužilaštva u Banjaluci na kažnjavanju zlodjela, bile su teme iskaza svedoka Mladićeve odbrane minule sedmice.

Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Velibora Maksimovića zvanog “Daćo” zbog sumnje da je počinio zločin na području Bratunca 1992. godine.


Radio Justice dnevni izvještaj: Savo Babić ponovo oslobođen

Savo Babić ponovo oslobođen

Apelaciono vijeće oslobodilo je Savu Babića, bivšeg komandira vojne policije, optužbi za nezakonito zatvaranje, premlaćivanje prisilne nestanke i ubistva zatočenika u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu u maju 1992. godine

Radio Justice dnevni izvještaj: Potvrđena presuda za Bratunac

Potvrđena presuda za Bratunac

 Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Najdan Mlađenović osuđen na tri i po godine zatvora, a Savo Živković oslobođen optužbe za zločin počinjen u Bratuncu 1992. godine.

Radio Justice dnevni izvještaj: Dvojica uhapšena u Bratuncu

Dvojica uhapšena u Bratuncu

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Miodraga Josipovića i Branimira Tešića zbog sumnje da su pomagali izvršenju genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 240

Ispovijest Srebreničanke: Silovana nakon poroda

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić,  Savo Babić, Goran Popović, te Predrag Milisavljević.

U rubrici Fokus govorimo o zločinu kojeg pravosudne institucije u BiH skoro 20 godina ne osuđuju – silovanju žena i djevojaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 238

Srebrenički glas iz tišine

Dobrodošli u 238. izdanje emisije BIRN Radio Justice, u kojoj donosimo pregled suđenja za ratne zločine održanih protekle sedmice pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, dok u rubrici Fokus poslušajte svjedočenje žene koja je bila žrtva silovanja u julu 1995. godine u Potočarima u Srebrenici, i koja prvi put o tome javno govori.

Radio Justice dnevni izvještaj: Smanjene kazne za genocid u Srebrenici

Smanjene kazne za genocid u Srebrenici

Primjenjujući Krivični zakon bivše Jugoslavije, Sud BiH osudio je Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici – smanjivši im kazne u rasponu od osam do 13 godina zatvora.

Lokalno pravosuđe pod lupom: Episoda 42

Otvoren Muzej logoraša u Brčkom

Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom maja 2014.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

Radio Justice dnevni izvještaj: Merdžić oslobođen optužbi

Merdžić oslobođen optužbiNezir Merdžić je pred Okružnim sudom u Bijeljini oslobođen optužbe da je 1992. godine počinio zločin u Bratuncu.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 222

Optužnice Državnog tužilaštva i dalje tajna

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Najdan Mlađenović i drugi, Aleksandar Cvetković, te Edin Džeko.

U rubrici Fokus saznajte govorimo o tome kako Tužilaštvo BiH uskraćuje optužnice novinarima koji prate suđenja za teška krivična djela, iako su nadležne institucije ustvrdile da je pristup ovim dokumentima od velikog javnog interesa.

Radio Justice dnevni izvještaj: Mlađenoviću tri i po godine, Živković oslobođen

Mlađenoviću tri i po godine, Živković oslobođen

Sud BiH osudio je Najdana Mlađenovića na tri i po godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva na području Bratunca u maju 1992., a Savu Živkovića oslobodio je optužbi. 

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 219

Na slobodi 41 haški osuđenik

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Vitomir Racković, Najdan Mlađenović i drugi, te Mehura Selimović i drugi.
 U Fokusu, pod naslovom ‘Na slobodi 41 haški osuđenik’, govore Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH i Magdalena Spalinska, portparolka ICTY.

Radio Justice dnevni izvještaj: Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vozač optuženog Gorana Sarića je posvjedočio da su u julu 1995. godine skupa otišli u Bratunac kako bi obišli jedinice Specijalne brigade policije, ali su se zadržali samo par minuta.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 218

Jedan čovjek, jedan metak

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Aleksandar Cvetković, Aleksandar Cvetković, te Najdan Mlađenović i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo priču Sefije Dizdarević,  čiji je suprug Sulejman ubijen 1992. godine u selu Čarakovo kod Prijedora. Njegovi posmrtni ostaci među prvima su koji identifikovani iz masovne grobnice Tomašica.