Jezik / Language:
 

Grad: Branjevo

15 April 2011

Pelemiš i Perić: Telegram za egzekuciju

Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je sredinom jula 1995. godine dobio telegram u kojem je navedeno da on treba “izdvojiti vod vojnika za egzekuciju zarobljenika” koji su bili u školi u Ročevićima (općina Zvornik), te kako je odbio to učiniti.
25 Mart 2011

Pelemiš i Perić: Pravilno postupanje bezbjednjaka

Vještak za vojna pitanja Petar Vuga izjavio je da je optuženi Slavko Perić ispravno postupio kada je došao kod škole u Pilici, gdje je u julu 1995. godine dovedena veća grupa zarobljenika bošnjačke nacionalnosti.

10 Mart 2011

Potvrđena optužnica protiv Božidara Kuvelje

Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se bivšem policajcu Božidaru Kuvelji na teret stavlja učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.
4 Mart 2011

Pelemiš i Perić: Nepostojanje potvrda o smrti

Na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici, zajednička vještakinja Odbrana osporavala je nalaz vještaka Državnog tužilaštva tvrdeći da nije prezentirao podatke o identifikaciji 179 osoba za koje on tvrdi da su identifikovane.
25 Februar 2011

Kos i ostali: Bijele trake preko očiju

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je 16. jula 1995. godine vidio odvođenje Srebreničana prema Vojnoj ekonomiji Branjevo, odakle su se potom čuli pucnji.

25 Februar 2011

Pelemiš i Perić: Osporavanje nalaza

Na suđenju bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid u Srebrenici, Državno tužilaštvo je pri unakrsnom ispitivanju nastojalo osporiti nalaz i mišljenje vještaka Odbrane Stefana Karganovića.

23 Februar 2011

Pelemiš i Perić: Stradanje kolone

Na suđenju za genocid, vještak Odbrane rekao je da enklava Srebrenica nije 1995. godine bila demilitarizovana, te da su snage Armije BiH (ABiH) “odatle vršile oružane akcije”.

16 Februar 2011

Kos i ostali: Odvajanje muškaraca u 12 autobusa

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je u julu 1995. godine autobusom prevozio žene i djecu u kladanjske Luke, dok je muškarce odvezao u školu “Kula” u Pilici.

 

16 Februar 2011

Tužilaštvo traži produženje pritvora Božidaru Kuvelji

Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid u Srebrenici, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i saučesnike, te zbog bojazni da bi boravkom na slobodi došlo do narušavanja javnog reda.
4 Februar 2011

Kos i ostali: “Budale” koje su pobile ljude

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o dešavanjima od 14. do 16. jula 1995. godine u vezi sa muškarcima s područja Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi i Domu kulture u selu Pilica u zvorničkoj opštini.

28 Januar 2011

Pelemiš i Perić: Preciznost i sistematičnost

Svjedok Odbrane Slavka Perića, optuženog sa Momirom Pelemišem za genocid u Srebrenici, izjavio je da je dovođenje velike grupe zarobljenika u Pilicu u julu 1995. godine predstavljalo rizik po mještane.

26 Januar 2011

Kos i ostali: Sposoban za suđenje

Vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić iznijela je nalaz i mišljenje na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, rekavši da drugooptuženi Stanko Kojić ne boluje od šizofrenije, te da je sposoban pratiti proces.

30 Decembar 2010

Više od 300 godina zatvora

Odjel za ratne zločine Suda BiH je u šestoj godini rada osudio 15 osoba na ukupno 156 godina zatvora, a oslobodio sedam, dok u Državnom tužilaštvu tvrde da vode istragu protiv još 1.000 osumnjičenih za ratne zločine.
9 Decembar 2010

Pelemiš i Perić: Nadgledanje situacije

Vještak vojne struke na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je da je drugooptuženi Slavko Perić bio u Pilici iz bezbjednosnih razloga, jer je dovođenje velikog broja zarobljenika predstavljalo rizik za stanovništvo tog mjesta.
29 Novembar 2010

Pelemiš i Perić: Zločin kao revanš

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane drugooptuženog Slavka Perića i bivši pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade rekao je da su Bošnjaci u Domu kulture ubijeni vjerovatno iz revanšizma zbog stradanja Srba tokom 1992. godine.