Jezik / Language:
 

Grad: Branjevo

14 Decembar 2011

Kuvelja: Strijeljanje nakon poziva

Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u julu 1995. godine vidio optuženog Božidara Kuvelju ispred skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac) kako hoda pored ubijenih ljudi.
7 Decembar 2011

Kos i ostali: Priče o ubistvu civila

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je čuo kako su pobijeni “neki civili” i da su u tome učestvovali i pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).
1 Decembar 2011

Vuković i Tomić: Svjedočenje bez prisustva javnosti

Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Franc Kos svoj iskaz je dao na sjednici bez prisustva javnosti.
28 Septembar 2011

Kos i ostali: Utučeni i nervozni vojnici

Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Odbrane prvooptuženog kazao je da je u julu 1995. godine grupa vojnika, po naređenju Milorada Miše Pelemiša, odvedena na Ekonomiju Branjevo kod Zvornika, gdje su ubili između 600 i 700 zarobljenika. 
16 August 2011

Kos i ostali: Strijeljanje Srebreničana

U nastavku suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je učestvovao u strijeljanju zarobljenika na Vojnoj ekonomiji Branjevo zajedno sa optuženim Francom Kosom, Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijaninom i Zoranom Goronjom.
2 August 2011

Izrael odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića

Izraelski sud odobrio je izručenje Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je 1995. godine učestvovao u genocidu u Srebrenici.

1 Juli 2011

Pelemiš i Perić: Optuženi nenadležan za zarobljenike

Iznošenjem dopunjenog nalaza i mišljenja vještaka Odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Momiru Pelemišu i Slavku Periću, optuženima za genocid u Srebrenici.
21 Juni 2011

Pelemiš i Perić: Vjerovanje oficirima

Drugog dana svjedočenja na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Momira Pelemiša kazao je da nije provođena nikakva procedura o razmjeni zarobljenih Srebreničana, koji su prije pogubljenja na Branjevu bili zatvoreni u školi “Kula” u Pilici (općina Zvornik).
14 Juni 2011

Kos i ostali: Šutnja o dešavanjima na Branjevu

Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nisu znali da u julu 1995. godine idu strijeljati ljude u Branjevu (općina Zvornik).
6 Juni 2011

Pelemiš i Perić: Pilica pogodna za masovna ubistva

Michael Craig Mcqueen, historičar koji je na suđenju za genocid u Srebrenici iznio nalaz i mišljenje, kazao je da je dovođenje Srebreničana u Pilicu (općina Zvornik) značilo njihovo pogubljenje.
3 Juni 2011

Kos i ostali: Više od hiljadu ubijenih u Pilici

Dajući nalaz i mišljenje na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine je rekao da je DNK analizom utvrđen identitet 1.247 Srebreničana koji su ubijeni u julu 1995. godine.
27 Maj 2011

Pelemiš i Perić: Optuženi trebao biti u Pilici

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak vojne struke Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Perić trebao biti u Pilici (općina Zvornik) u julu 1995. godine, kada su dovedeni zarobljeni Srebreničani.
10 Maj 2011

Kos i ostali: Djevojka među ubijenim Srebreničanima

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, na suđenju za genocid u Srebrenici pročitao je izjavu koju je Ljubo Ivanić dao tokom istrage, a u kojoj stoji da su zarobljene Srebreničane u Domu kulture u Pilici (općina Zvornik) pobili policajci i vojnici.
28 April 2011

Pelemiš i Perić: Iz grobnice u grobnicu

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je učestvovao u iskopavanju dvije grobnice u mjestu Kamenica kod Zvornika, te da mu je poslije patolog rekao da pronađena tijela i posmrtni ostaci potiču iz primarne grobnice Branjevo (općina Zvornik).
26 April 2011

Kos i ostali: Golijanovo priznanje krivice

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze je uvrštena izjava u kojoj optuženi Vlastimir Golijan priznaje da je učestvovao u ubistvima bošnjačkih zarobljenika na vojnoj ekonomiji Branjevo (opština Zvornik).