Jezik / Language:
 

Grad: Branjevo

30 August 2012

Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda

Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.
17 Maj 2012

Mladić: Bosanski genocid

Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreničkih dječaka i muškaraca.
18 April 2012

Kos i ostali: Košmari Stanka Kojića

Na suđenju za genocid u Srebrenici, optuženi Stanko Kojić kazao je da je načelnika Državne bezbjednosti Republike Srbije obavijestio o ubistvima na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.
11 April 2012

Kos i ostali: Istina o Srebrenici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Odbrana Franca Kosa prezentovala je materijalne dokaze koji se odnose na funkcionisanje Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), te sakrivanje podataka o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.
29 Mart 2012

Karadžić: Egzekucije u Kravici

U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako piše u optužnici.
29 Mart 2012

Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića

Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
29 Februar 2012

Kos i ostali: Krivično djelo na Branjevu

U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid, vještak Odbrane je kazao kako su pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) pozvani da pomognu u izvršenju zadatka 16. jula 1995. godine, ali da im tada nije bilo poznato kakav ih zadatak očekuje.
29 Februar 2012

Karadžić: Odgovornost vrhovnog komandanta

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) potvrdio je da je optuženi Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske.
17 Februar 2012

Kos i ostali: Odgođeno suđenje

Zbog nedolaska branilaca prvooptuženog Franca Kosa, odgođen je nastavak suđenja optuženima za genocid u Srebrenici.
3 Februar 2012

Kos i ostali: Paranoidna šizofrenija

Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak sudske psihijatrije je rekao kako drugooptuženi Stanko Kojić boluje od paranoidne šizofrenije.
26 Januar 2012

Jević i ostali: Tijela pored hangara

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (opština Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta.
18 Januar 2012

Kos i ostali: Bez genocidne namjere

Na suđenju za genocid u Srebrenici, Odbrana drugooptuženog Stanka Kojića uvrstila je materijalne dokaze koji se uglavnom odnose na aktivnosti pripadnika Armije BiH (ABiH) u Srebrenici 1995. godine.
14 Decembar 2011

Kos i ostali: Rad komisije o Srebrenici

Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici je rekao da je saznao da je jedno od mjesta pogubljenja Srebreničana u julu 1995. godine bila Vojna ekonomija Branjevo, gdje je, prema njegovim saznanjima, ubijeno 350 ljudi.