Jezik / Language:
 

Grad: Branjevo

1 August 2013

Pohvale za odličan posao

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Franc Kos izjavio je da je, poslije strijeljanja stotina srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo, potpukovnik Ljubiša Beara u kafiću pohvalio počinioce zločina za “odlično odrađen posao” i obećao da će im “država biti zahvalna”.

31 Juli 2013

Sjećanja Franca Kosa na Branjevo

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, na suđenju u Haagu je kao svjedoka Odbrane izveo Franca Kosa, koji je potvrdio da je u julu 1995. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u strijeljanju stotina srebreničkih Muslimana na Vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika.

23 Juli 2013

Nalazi ekshumacija u Cerskoj, Orahovcu i Branjevu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, sudski antropolog William Haglund svjedočio je o ekshumacijama masovnih grobnica u okolini Zvornika u kojima su pronađena tijela stotina srebreničkih Muslimana.

17 Juli 2013

Karadžićevi planovi za operaciju “Srebrenica”

Odbrana Ratka Mladića sugerisala je na suđenju u Haškom tribunalu da je tokom ofanzive na Srebrenicu u julu 1995. predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić “imao direktan kontakt” sa komandantom Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislavom Krstićem, koji je zapovijedao napadom.

10 Juli 2013

Za zločine u Srebrenici 553 godine zatvora

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici prije 18 godina, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH do sada je osuđeno 27 osoba, na ukupno 553 godine zatvora.

3 Juli 2013

Priče o zlatom plaćenom Branjevu

Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Tužilaštva Dražen Erdemović nije mogao precizirati koliko je tačno srebreničkih Muslimana strijeljano u julu 1995. na farmi Branjevo kod Zvornika.

2 Juli 2013

Šest sati strijeljanja na Branjevu

Svjedok Optužbe Dražen Erdemović potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. učestvovao u strijeljanju između 1.000 i 1.200 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

24 Juni 2013

Zgražanje nad ubistvima u Srebrenici

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši obavještajac pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je da je za strijeljanje hiljada Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. čuo tek krajem te godine ili 1996., iako je u enklavi bio dva dana nakon njenog pada.
12 April 2013

Sakrivanje tijela

Bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva, Jean-Rene Ruez, opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je otkriveno više lokacija na kojima su, prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, srpske snage u julu 1995. godine strijeljale hiljade zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

15 Februar 2013

Kos i ostali: Odbrane žele primjenu povoljnijeg zakona

Drugog dana iznošenja žalbi na prvostepenu presudu kojom su četvorica pripadnika Desetog diverzantskog odreda osuđena na 142 godine zatvora za zločin u Srebrenici počinjen u julu 1995., Odbrane su zatražile ukidanje prvostepene presude ili održavanje novog suđenja.
15 Februar 2013

Pelemiš: Predloženo saslušanje osuđenog Slavka Perića

Obnovljeno suđenje Momiru Pelemišu, optuženom za genocid nad Srebreničanima, počelo je čitanjem optužnice Tužilaštva BiH i iznošenjem uvodnih riječi.
17 Januar 2013

Karadžić: Granatiranje radi izazivanja intervencije

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Odbrane kazao je da je u komandi UNPROFOR-a vladalo uvjerenje da “muslimanske snage granatiraju sopstveni narod” u Sarajevu.
30 Novembar 2012

Odluka o izručenju Aleksandra Cvetkovića

Vrhovni sud Izraela odlučio je da ne postoje smetnje da Aleksandar Cvetković, osumnjičeni za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici, bude izručen BiH.
2 Novembar 2012

Pelemiš i Perić: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane

Momiru Pelemišu, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja pri činjenju genocida u Srebrenici, Sud BiH je pritvor zamijenio mjerom zabrane napuštanja mjesta boravišta.
31 Oktobar 2012

Mlađenović i ostali: Počelo suđenje za zločine u Bratuncu

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području opštine Bratunac u maju 1992. godine.