Jezik / Language:

Vijesti i izveštaji

miletić-stan-postupak-i-pregršt-tačkica

18 August 2016

Miletić: Stan, postupak i pregršt tačkica

Na suđenju Azri Miletić, optuženoj za primanje mita, predstavljeno je vještačenje nekoliko audio snimaka, koji su zbog lošeg kvaliteta bili podvrgnuti posebnim tehnikama.

glogovac-negiranje-zločina-nad-zatvorenicima

18 August 2016

Glogovac: Negiranje zločina nad zatvorenicima

Optuženi Dragan Glogovac je svjedočeći u svoju korist, negirao da je zlostavljao zatvorenike u Lovačkom domu “Franjo Herljević” u selu Kamenica (općina Zavidovići).

marinković-završen-dokazni-postupak-tužilaštva

18 August 2016

Marinković: Završen dokazni postupak Tužilaštva

Saslušanjem svjedoka, te ulaganjem seta materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo je okončalo dokazni postupak protiv Dragana Marinkovića, optuženog za zločin počinjen na području općine Milići.

alešević-naloženo-vještačenje-optuženog

18 August 2016

Alešević: Naloženo vještačenje optuženog

Sud BiH prihvatio je prijedlog da se obavi psihijatrijsko vještačenje optuženog Mehmeda Aleševića i da mu se oduzmu putne isprave.


birn-bih-predstavio-tri-priče-na-22-sff

18 August 2016

BIRN BiH predstavio tri priče na 22. SFF

Prikazivanjem filma “Dubina 2” srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića, otvoren je program “Suočavanje s prošlošću” 22. Sarajevo Film Festivala (SFF). Nakon filma otvoren je i prvi “market istinitih priča” koji treba da posluži kao inspiracija rediteljima, producentima, filmskim i televizijskim djelatnicima da stvarne i rijetko ispričane priče pretoče u igrane i dokumentarne filmove.

đelilović-i-drugi-bez-maltretiranja-zatvorenika

18 August 2016

Đelilović i drugi: Bez maltretiranja zatvorenika

Na suđenju za zločine u Hadžićima, svjedoci Odbrane su kazali da je optuženi Mirsad Šabić od maja 1992. godine bio zamjenik komandira rezervnog sastava policije u Pazariću, te da ga nikada nisu vidjeli da je nezakonito postupao.

mladić-odbrana-se-protivi-zatvaranju-dokaznog-postupka

18 August 2016

Mladić: Odbrana se protivi zatvaranju dokaznog postupka

Branioci nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića usprotivili su se odluci Sudskog vijeća da naloži zatvaranje dokaznog postupka Odbrane.

šaran-i-drugi-kosti-oca-pronašli-pastiri

17 August 2016

Šaran i drugi: Kosti oca pronašli pastiri

Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedokinja Optužbe izjavila je da su kosti njenog oca pronašli pastiri u mjestu Jasenica.

puljić-nastavak-ulaganja-materijalnih-dokaza-tužilaštva

17 August 2016

Puljić: Nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva

Na suđenju Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državno tužilaštvo nastavilo je sa ulaganjem materijalnih dokaza, od kojih je 128 nespornih Odbrani ušlo u sudski spis.

mladić-prihvaćeni-dokazi-replike-haških-tužilaca

17 August 2016

Mladić: Prihvaćeni dokazi replike haških tužilaca

Sudsko vijeće odobrilo je Haškom tužilaštvu uvođenje materijalnih dokaza kao repliku na dokazni postupak bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

radončić-i-ostali-prijateljski-savjeti-optuženom-dautbašiću

17 August 2016

Radončić i ostali: Prijateljski savjeti optuženom Dautbašiću

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za ometanje rada pravosuđa da mu je optuženi Bakir Dautbašić prenio kako mu se “pokušava podmetnuti da utiče na svjedoke”.

radaković-i-pejić-šokantno-mjesto-zločina-u-tukovima

16 August 2016

Radaković i Pejić: Šokantno mjesto zločina u Tukovima

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se uviđaja u mjestu Tukovi (općina Prijedor), gdje se 1992. godine dogodilo višestruko ubistvo porodice Ećimović.

savinović-iseljavanje-nakon-izbijanja-sukoba

16 August 2016

Savinović: Iseljavanje nakon izbijanja sukoba

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara tokom 1993. godine, svjedoci Tužilaštva BiH pričali su o dešavanjima u tom gradu nakon izbijanja sukoba u maju 1993. godine.

šišić-i-ostali-negirao-navode-zaštićenog-svjedoka

16 August 2016

Šišić i ostali: Negirao navode zaštićenog svjedoka

Svjedok Odbrane Muhameda Šišića i Emira Drakovca izjavio je da 27. avgusta 1992. godine nije bio na lokalitetu Brčigovo (općina Rogatica), kako je to naveo zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH u svom iskazu.

uhapšen-osumnjičeni-za-terorizam

16 August 2016

Uhapšen osumnjičeni za terorizam

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Nedžada Mujića zbog sumnje da je učestvovao u finansiranju terorističkih aktivnosti tako što je organizovao terorističku grupu.