Jezik / Language:

Vijesti i izveštaji

samo-jedna-konačna-presuda-za-krvave-markale

26 August 2016

Samo jedna konačna presuda za krvave Markale

Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi.

naredne-sedmice-presuda-za-zločine-u-rogatici

26 August 2016

Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici

Sud BiH će iduće sedmice izreći presudu osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Rogatice.

ikonić-i-ostali-sličnosti-u-familiji

26 August 2016

Ikonić i ostali: Sličnosti u familiji

U nastavku suđenja za zločine u Rogatici, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Milisav Ikonić najviše liči na brata, kao i da su članovi šire familije prilično slični.

jovanović-i-ostali-zatraženo-kažnjavanje-optuženih-za-zločine-u-čajniču

26 August 2016

Jovanović i ostali: Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Čajniču

Na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine na području Čajniča, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću kaznu.


gradi-se-novi-smještaj-za-tužilaštvo-bih

26 August 2016

Gradi se novi smještaj za Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH bi izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih objekata trebalo riješiti problem smještaja ove institucije. Izgradnja novog objekta je počela, a sredstva su odobrena i za rekonstrukciju zgrade Specijalne policije FBiH.

bogdanović-i-ostali-od-jna-i-arkana-do-iseljavanja-iz-janje

25 August 2016

Bogdanović i ostali: Od JNA i Arkana do iseljavanja iz Janje

U nastavku suđenja jedanaestorici bivših policajaca optuženih za zločin protiv čovječnosti, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se u Janji masovno iseljavanje stanovništva desilo 1994. godine i da mu je poznato da su civili privođeni u policijsku stanicu.

marjanović-i-ostali-zoran-šljuka-sposoban-za-suđenje

25 August 2016

Marjanović i ostali: Zoran Šljuka sposoban za suđenje

Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, vještak medicinske struke zaključio je da je optuženi Zoran Šljuka sposoban učestvovati u sudskom postupku.

silos-zahvalnost-mirsadu-šabiću-na-pomoći

25 August 2016

“Silos”: Zahvalnost Mirsadu Šabiću na pomoći

Na suđenju za zločin počinjen na području opštine Hadžići, svjedoci Odbrane izjavili su da su se samoincijativno javili da svjedoče u korist optuženog Mirsada Šabića, u znak zahvalnosti što je u ratu pomogao članovima njihovih porodica.

kraljević-i-ostali-šuga-i-žive-rane-u-ljubuškom-zatvoru

25 August 2016

Kraljević i ostali: Šuga i žive rane u ljubuškom zatvoru

Na suđenju za zločin počinjen u Ljubuškom, svjedoci Tužilaštva BiH su govorili o lošim i nehigijenskim uslovima u zatvoru u kojem su bili zatočeni 1993. i 1994. godine.

zelenika-veća-kazna-ili-novo-suđenje

25 August 2016

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

ćurić-i-ostali-demirović-bio-obični-vojnik

24 August 2016

Ćurić i ostali: Demirović bio obični vojnik

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, prvi svjedoci Odbrane optuženog Ibrahima Demirovića su izjavili da je on u vrijeme akcije u Bijelom Polju bio obični vojnik.

spor-protok-informacija-o-nestalim-osobama

24 August 2016

Spor protok informacija o nestalim osobama

Povodom obilježavanja 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, u Sarajevu je organiziran okrugli sto s ciljem razmjene regionalnih informacija kako bi se ubrzao proces traženja nestalih.

andabak-bez-saznanja-o-nečasnim-radnjama-optuženog

24 August 2016

Andabak: Bez saznanja o nečasnim radnjama optuženog

Na suđenju Zdenku Andabaku, optuženom za zločin počinjen u Livnu 1993. godine, svjedok Odbrane je kazao da nije čuo da je optuženi nekog maltretirao niti učinio nečasne radnje.

radončić-i-ostali-raspitivanje-o-državnim-istragama

24 August 2016

Radončić i ostali: Raspitivanje o državnim istragama

U nastavku suđenja za ometanje rada pravosuđa, tužilac Mirza Hukeljić posvjedočio je kako se optuženi Zijad Hadžijahić raspitivao kod njega o postojanju istrage u Tužilaštvu BiH.

melić-pomagao-komšijama-i-dobio-batine

24 August 2016

Melić: Pomagao komšijama i dobio batine

Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Safet Melić je izjavio da je pomagao oštećenim Radivoju i Simi Tegeltiji tokom njihovog boravka u zatvoru travničke kasarne krajem 1992. godine.