Jezik / Language:

Vijesti i izveštaji

josipović-i-ostali-susret-optuženog-sa-svjedokom-tužilaštva

30 August 2016

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.


ibračević-i-drugi-nema-dokaza-o-odgovornosti-optuženog

30 August 2016

Ibračević i drugi: Nema dokaza o odgovornosti optuženog

Odbrana Ekrema Ibračevića zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine u Srebreniku 1992. godine.

žalba-haških-tužilaca-na-oslobađanje-vojislava-šešelja

30 August 2016

Žalba Haških tužilaca na oslobađanje Vojislava Šešelja

Haško tužilaštvo podnijelo je žalbu na presudu kojom je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen krivice za zločine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

podignuta-optužnica-protiv-uposlenika-granične-policije-bih

30 August 2016

Podignuta optužnica protiv uposlenika Granične policije BiH

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Aleksandra Pekića zbog sumnje da je u više navrata otuđivao i po nekoliko stotina konvertibilnih maraka od putnika na “Aerodromu Sarajevo”.


hadžić-se-žali-na-plaćanje-troškova-postupka

30 August 2016

Hadžić se žali na plaćanje troškova postupka

Fikret Hadžić, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, žalio se na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja.

tepić-i-ostali-seksualno-zlostavljana-u-policiji

29 August 2016

Tepić i ostali: Seksualno zlostavljana u policiji

Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila kako ju je optuženi Duško Vujičić sa “nepoznatim specijalcima” istjerao iz kuće, nakon čega je seksualno zlostavljana u stanici policije u Kotor-Varoši.

torić-počelo-suđenje-radi-davanja-lažnog-iskaza

29 August 2016

Torić: Počelo suđenje radi davanja lažnog iskaza

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva počelo je suđenje Ahmetu Toriću zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Rami Brkiću i Senadu Šabiću za organizirani kriminal.

sejdić-paćenička-sredina-za-sve

29 August 2016

Sejdić: Paćenička sredina za sve

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH prvo je kazao da nije imao informaciju da stanovništvo sela Bučje (općina Goražde) predstavlja bezbjednosnu opasnost, da bi tokom unakrsnog ispitivanja naveo da je možda i pogriješio.

maksimović-i-drugi-zarobljenici-u-šumi

29 August 2016

Maksimović i drugi: Zarobljenici u šumi

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je u šumi kod Lokanja sreo grupu zarobljenika.

nanić-i-ostali-udarci-palicom-po-leđima

29 August 2016

Nanić i ostali: Udarci palicom po leđima

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio da ga je jedan od policajaca, izvjesni Vahid drvenom palicom udarao po leđima.

mešić-i-ostali-viđao-karamuju-i-jašarevića-u-siriji

29 August 2016

Mešić i ostali: Viđao Karamuju i Jašarevića u Siriji

Na suđenju za organizovanje terorističke grupe, svjedok Almir Džinić ispričao je kako je krajem 2013. godine sa porodicom otišao u Siriju, gdje je vidio optužene Jasmina Jašarevića i Adema Karamuju.

duraković-i-fazlić-predaja-novca-za-zaposlenje

29 August 2016

Duraković i Fazlić: Predaja novca za zaposlenje

Na suđenju za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da je vidjela Seada Fazlića kako prima novac, nakon čega je saznala da su te pare za “završavanje posla”.


mladić-odbijen-zahtjev-za-izuzeće-sudija

26 August 2016

Mladić: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

mujčinović-i-ostali-završen-dokazni-postupak-za-zločine-u-stuparima

26 August 2016

Mujčinović i ostali: Završen dokazni postupak za zločine u Stuparima

Nakon više od tri godine od početka suđenja za zločine počinjene na području Kladnja, unakrsnim ispitivanjem svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH i Odbrana.

milunić-i-ostali-tijela-žena-i-djece-na-gradini

26 August 2016

Milunić i ostali: Tijela žena i djece na Gradini

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je vidio tijela ubijenih žena i djece u Gradini, zaseoku kod Zecova.