Jezik / Language:

Vijesti i izveštaji

neiskorištena-novčana-nagrada-za-informaciju-o-nestalim-vogošćanima-1

9 August 2016

Neiskorištena novčana nagrada za informaciju o nestalim Vogošćanima

Više od deset godina, Vijeće općine Vogošća ima na raspolaganju iznos od 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za informaciju koja će dovesti do pronalaska nestalih sa ovog područja, ali do sada nisu dobili istinitu prijavu.

neiskorištena-novčana-nagrada-za-informaciju-o-nestalim-vogošćanima

8 August 2016

Neiskorištena novčana nagrada za informaciju o nestalim Vogošćanima

Više od deset godina, Vijeće općine Vogošća ima na raspolaganju iznos od 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za informaciju koja će dovesti do pronalaska nestalih sa ovog područja, ali do sada nisu dobili istinitu prijavu.

birn-bih-partner-ovogodišnjeg-sarajevo-film-festivala

8 August 2016

BIRN BiH partner ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) učestvovat će kao partner u projektu “Suočavanje s prošlošću” ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF).

strožija-ili-blaža-kazna-za-mirsada-tahirovića

5 August 2016

Strožija ili blaža kazna za Mirsada Tahirovića

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH iznesene su žalbe na presudu kojom je Mirsad Tahirović osuđen na pet godina zatvora za zločine počinjene 1993. na području Jablanice.

podignuta-optužnica-zbog-pridruživanja-islamskoj-državi

5 August 2016

Podignuta optužnica zbog pridruživanja Islamskoj državi

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Almira Džinića zbog pokušaja priključenja jedinicama Islamske države u Siriji i Iraku 2013. godine.

haška-arhiva-uskoro-u-sarajevu-i-srebrenici

5 August 2016

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

tužilaštvo-bih-otvorilo-predmet-zbog-ometanja-istrage

5 August 2016

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet zbog ometanja istrage

Državno tužilaštvo otvorilo je predmet povodom ometanja istrage u vezi s “Bobar” i “Pavlović” bankama, nakon izjava ministra sigurnosti Dragana Mektića i navoda portala “Žurnal”.

tužilaštvo-se-protivi-mladićevim-zahtjevima

3 August 2016

Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev Odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

2 August 2016

BIRN BiH dio Inicijative za monitoring evropskih integracija

Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) pridružila se Inicijativi za monitoring evropskih integracija u BiH, koja doprinosi demokratskom procesu i vladavini prava.

nepoznat-rok-za-izručenje-ćeranića

2 August 2016

Nepoznat rok za izručenje Ćeranića

Još uvijek nije poznato koliko će trajati postupak izručenja Nikole Ćeranića, koji je u Brazilu uhapšen po Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima u Trebinju.

parlamentarci-koristili-službena-vozila-u-vrijeme-odmora

2 August 2016

Parlamentarci koristili službena vozila u vrijeme odmora

U Parlamentarnoj skupštini BiH koristili su službena vozila za vrijeme godišnjih odmora, a nisu ni navodili razloge trošenja novca od reprezentacije, utvrdili su državni revizori.

ljubomir-borovčanin-pušten-na-slobodu

2 August 2016

Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu

Ljubomir Borovčanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, pušten je nakon odsluženja dvije trećine te kazne.

ukinuta-presuda-za-zločin-u-stocu

2 August 2016

Ukinuta presuda za zločin u Stocu

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Mostaru kojom je Vlatko Jarak osuđen na godinu i po zatvora za zločin počinjen 1993. u Stocu.

potvrđena-optužnica-za-zločin-u-vogošći

2 August 2016

Potvrđena optužnica za zločin u Vogošći

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Rajka Jankovića za zločine nad civilima na području Vogošće počinjene 1992. godine.

dodik-najavio-istrage-o-sarajevu-i-tuzli

28 Juli 2016

Dodik najavio istrage o Sarajevu i Tuzli

Međunarodni stručnjaci ispitat će masakre na pijaci Markale i ulici Vase Miskina u Sarajevu te na tuzlanskoj Kapiji kako bi utvrdili da li su ovi zločini pravilno istraženi, najavio je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.