Jezik / Language:
 

Nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

Radio Justice nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

19 August 2016

Kad pobijedi želja za životom

U 336. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Iako u svakodnevnom strahu za vlastiti život, Sarajlije za vrijeme najduže opsade u modernoj historiji umjetnost nisu zaboravlile. Na razne način su se dovijali i prikazivali sugrađanima filmove kako bi živjeli a ne preživljavali.

15 Juli 2016

U 334. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice prenosimo:Osuđenicima na niske zatvorske kazne zakon omogućava da plaćanjem izbjegnu odlazak u zatvor. Dan neodležanog zatvora obično se naplaćuje 100 KM. Ovu mogućnost iskoristilo je i nekoliko osuđenika za ratne zločine.

8 Juli 2016

Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima

U 332. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: 21 godinu nakon počinjenja genocida u Srebrenici još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci svih ubijenih. Ovog godine biće ukopano više od stotinu identifikovanih. Oko hiljadu ubijenih Srebreničana još uvijek nije pronađeno. Ne gubeći nadu, dobri ljudi i povratnici u srebrenička sela i danas traže kosti svojih sugrađana. Jedan od njih je i Ramiz Nukić koji svakodnevno pređe po 30 kilometara u potrazi za kostima ubijenih sugrađana.

1 Juli 2016

Preko najboljih do presude

U 332. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Branitelji na predmetima ratnih zločina u Sudu BiH najčešće su izabrani po “čuvenju”, broju oslobađajućih presuda ili po preporukama kolega. Iz tih razloga četiri branitelja zastupaju znatno više optuženih za ratne zločine nego njihove kolege.

24 Juni 2016

Mostar-malen je to grad da bude iz dva dijela

U 331. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Građani Mostara, koji su se nekada ponosili multikulturalnošću svoga grada, više od dvadeset godina žive odvojeno - Bošnjaci u istočnom, a Hrvati u zapadnom dijelu. U ovosedmičnom fokusu emisije govorimo o podjeli koja je uspostavljena devedesetih, koju ipak mnogi Mostarici odbacuju.


17 Juni 2016

Murtezić: Složeni predmeti vuku prijave protiv tužilaca ili sudija

U 330. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Odlazeći glavni disciplinski tužilac u razgovoru za BIRN Radio justice govori o sankcijama koje su izrečene sudijama i tužiocima, prijavama koje se podnose, te općenito o radu pravosudnih institucija u BiH.

10 Juni 2016

Žrtve rata ogorčene zbog neotvaranja državnog zatvora

U 328. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Iako je završetak radova na izgradnji državnog zatvora bio planiran za mjesec dana ipak u Ministarstvu pravde BiH otvaranje očekuju iduće godine.

3 Juni 2016

Turisti najzainteresiraniji za opsadu Sarajeva

U 328. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Više od 20 godina nakon završetka rata u BiH, turisti koji posjete Sarajevo najviše su zainteresirani za ratnu prošlost – najdužu opsadu u modernoj historiji.

27 Maj 2016

Bijelim trakama ukazati na diskriminaciju koja je vodila u smrt

U 327. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Ove godine mirnom protestnom šetnjom, te okupljanjem porodica preživjelih obilježit će se 31. maj, dan kada su prije 24 godine Prijedorčani morali okačiti bijele trake i čaršafe kako bi mogli biti raspoznati od srpskog stanovništva.

20 Maj 2016

Više od stotinu ubijenih vjerskih službenika

U 326. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo:U toku proteklog rata u BiH stradalo je oko 130 vjerskih službenika, a porušeno je na stotine džamija, crkava i drugih objekata.

13 Maj 2016

Svjedoci izloženi prijetnjama i ucjenama

U 325. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo:Vrlo često svjedoci u suđenjima za ratne zločine su izloženi prijetnjama ili im se daje novac da promjene iskaze a što još uvijek nije predmet optužnica.

6 Maj 2016

U RS-u uništen spis iz istrage za ratni zločin

U 322. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Osnovni sud u Prijedoru uništio je istražni spis o ubistvu pet osoba tokom rata jer su ga smatrali „bezvrijednim registarskim materijalom“. Stručnjaci smatraju da nije smjela biti uništena istraga, dok u Tužilaštvu BiH najavljuju da će poduzeti mjere za razvjetljavanje ovog slučaja.
29 April 2016

Dobrovoljačka još uvijek samo istraga

U 322. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Iako se navršava 24 godine od napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, istražni organi u BiH i Srbiji još uvijek provode istrage.

22 April 2016

Otpor i spas u sarajevskim ratnim školama

U 322. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Tokom opsade Sarajeva, na desetine hiljada učenika školovalo se u improvizovanim i neuslovnim učionicama, često stavljajući život “na kocku”