Jezik / Language:
 

Dnevni izvještaj

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

26 Februar 2016

Avdović i Vintila osuđeni za zločine u “Viktor Bubnju”

Sud BiH osudio je Ramiza Avdovića na tri, a Iulian-Nicolaea Vintilu na dvije godine zatvora za zločine počinjene u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.


18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

11 Februar 2016

Povećana kazna Indiri Kamerić

Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je Indiri Kamerić kaznu zatvora sa tri na četiri godine, za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu.

9 Februar 2016

Lipovcu sedam godina zatvora

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.


8 Februar 2016

Prihvaćen novi sporazum Lipovca

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u Derventi 1992. godine, koji je Damir Lipovac sklopio sa Tužilaštvom BiH.


4 Februar 2016

Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš), dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.


2 Februar 2016

HOS-ovci im ukaljali obraz sela

Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedoci Tužilaštva BiH označili su pripadnike Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) kao osobe koje su početkom juna 1992. godine ubile njihove komšije iz sela Trebečaj.

26 Januar 2016

Počelo suđenje Naseru Oriću

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.


21 Januar 2016

Salčinu dvije godine zatvora

Sud BiH osudio je Dževada Salčina, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), na dvije godine zatvora za zločin počinjen 1993. na planini Igman (općina Hadžići).


20 Januar 2016

Počelo novo suđenje Brnjiću

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Marijanu Brnjiću za silovanje počinjeno u junu 1992. godine na području Odžaka.

19 Januar 2016

Zapaljene kosti oca i bake

Na suđenju za zločine počinjene u općini Trnovo, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o stradanju rodbine 1992. godine u selu Kijevo.


15 Januar 2016

Metkom u potiljak jednog brata, strijeljanje drugog

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su mu dvojica braće ubijena, a otac i on premlaćivani nakon što su uhapšeni u Sanskom Mostu 1992. godine.


15 Januar 2016

Optuženog nisu vidjeli prilikom hapšenja

Svjedoci Odbrane su kazali da optuženog Nikolu Marića nisu vidjeli prilikom protjerivanja i odvođenja vojno sposobnih muškaraca u logore u Prozoru.

14 Januar 2016

Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Dervente i Bosanskog Broda.