Jezik / Language:

Publikacije

borba-protiv-nekažnjivosti-za-seksualno-nasilje-u-ratu

Borba protiv nekažnjivosti za seksualno nasilje u ratu

Publikacija misije OSCE-a u BiH predstavlja analizu krivičnih postupaka pred Sudom BiH u periodu od 2005. do 2013. godine. U publikaciji koja nosi naziv “Borba protiv nekažnjivosti za seksualno nasilje u oružanom sukobu u BiH: postignuti napredak i izazovi” iznose se problemi koje treba prevazići sa ciljem kažnjavanja počinilaca ovih zločina.

mladic-pod-lupom-zloc-inac-ili-lice-sa-estrade

Mladić pod lupom: Zločinac ili lice sa estrade?

Publikacija donosi pregled regionalnog medijskog izvještavanja o hapšenju i početku suđenja Ratku Mladiću koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine. Praćenjem i analizom obuhvaćene su najtiražnije dnevne i sedmične novine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

c

Historija u sjeni senzacije (II) - Regionalni i međunarodni mediji o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću

U drugom dijelu publikacije "Historija u sjeni senzacije" BIRN BiH je analizirao hiljadu članaka koji govore o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću.

z

TRIAL - Udar očekivanjima pravde

Bosanskohercegovačke vlasti nisu omogućile pristup pravdi i reparacijama hiljadama žrtava silovanja i seksualnog nasilja, navodi se u izvještaju švicarske organizacije TRIAL.

Priredio: Denis Džidić

zakonska-i-moralna-obaveza-prema-žrtvama

Zakonska i moralna obaveza prema žrtvama

U BiH jedino žrtve seksualnog nasilja dobijaju naknade koje se mogu kvalificirati kao prave ratne kompenzacije, navodi se u nedavno objavljenom istraživačkom radu o ovoj problematici.

Priredila: Jessie Hronesova

doba-istine-presjek-rada-odjela-za-ratne-zloc-ine-pri-sudu-bih-u-periodu-2005-2010

Doba istine: Presjek rada Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH u periodu 2005-2010

Publikacija "Doba istine" donosi kompletan presjek svih dosadašnjih slučajeva, kako onih u toku tako i onih okončanih, bilo pravosnažno ili nepravosnažno ispred Suda BiH i Apelacionog odjeljenja Suda BiH u periodu od 2005 do 2010. godine.

osce-ugrožen-uspjeh-procesuiranja-ratnih-zločina

OSCE: Ugrožen uspjeh procesuiranja ratnih zločina

Bosna i Hercegovina nije poboljšala situaciju u kojoj se nalaze žrtve i svjedoci, niti je zadobila njihovo povjerenje u krivičnim postupcima u predmetima ratnih zločina, stoji, između ostalog, u OSCE-ovom izvještaju Zaštita i podrška svjedoka u predmetima ratnih zločina u BiH.

Priredila: Jasmina Đikoli

state-department-politički-pritisci-na-rad-pravosuđa

Američki State Department: Politički pritisci na rad pravosuđa

Američki State Department u izvještaju o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu bilježi napredak, ali i političke pritiske na rad pravosuđa u BiH.

Priredila: Jasmina Đikoli

osce-neprimjereno-uplitanje-u-rad-pravosuđa

OSCE: Neprimjereno uplitanje u rad pravosuđa

Misija OSCE-a u BiH je u svom novom izvještaju istakla da pritisci na rad pravosudnih organa prelaze granice “prihvatljive kritike”, te da su neosnovane optužbe da je etnička pripadnost motiv u suđenjima za ratne zločine.

Priredio: BIRN BiH tim

u-potrazi-za-pravdom-priruc-nik-odjela-za-ratne-zloc-ine-pri-sudu-bih-ii

U potrazi za pravdom - Priručnik Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH (II)

Drugo izdanje priručnika "U potrazi za pravdom" bavi se analizom zakonskog okvira koji regulira procesuiranje predmeta ratnih zločina od strane Suda BiH i Tužilaštva BiH.

historija-u-sjeni-senzacije

Historija u sjeni senzacije (I) - Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića

Publikacija "Historija u sjeni senzacije" donosi pregled medijskog izvještavanja o hapšenju Radovana Karadžića iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, i Srbije.

transparentnost-sudova-i-odgovornost-medija-izvještaj-sa-regionalne-konferencije-održane-u-sarajevu

Transparentnost sudova i odgovornost medija: Izvještaj sa regionalne konferencije održane u Sarajevu

Konferenciju koju je organizirala Balkan istržavačka mreže u BiH u septembru 2009. godine imala je za cilj da zbliži predstavnike pravosudnih institucija, lokalnih vlada, te medija iz zemalja u regionu.

pravda-i-sjećanja-lektronska-baza-podataka-o-memorijalnim-centrima

Sjećanje i pravda - elektronska baza podataka o memorijalnim centrima

Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu pokrenuo internet bazu podataka Memory and Justice (Sjećanje i pravda) posvećenu memorijalnim centrima širom svijeta.

Priredio: BIRN BiH tim

predstavljena-knjiga-rat-u-brojkama

Rat u brojkama

Helsinški odbor za ljudska prava iz Srbije izdavač je knjige “Rat u brojkama: Demografski gubici u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije 1991-1999”, koju je priredila Ewa Tabeau.

Priredio: BIRN BiH tim

amnesty-international-patnja-u-tišini

Amnesty International - Patnja u tišini

“Čija pravda? Žene Bosne i Hercegovine još čekaju”, najnoviji izvještaj Amnesty Internationala, govori o problemima s kojima se žene žrtve seksualnog nasilja u ratu, suočavaju 14 godina nakon njegovog završetka.

Priredila: Merima Husejnović

blue-helmets-and-black-markets-peter-andreas

Blue Helmets and Black Markets

UN humanitarna intervencija u Sarajevu je održala ljude živim ali je istovremeno doprinijela produžavanju opsade te uticala na širenje mreže gangstera i profitera koji nisu željeli da vide kraj rata.

Priredila: Nidžara Ahmetašević


živjeti-i-umirati-za-srebrenicu-mihrija-feković-kulović

Živjeti i umirati za Srebrenicu Mihrije Feković-Kulović

Genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine valjda je jedna od najtragičnijih epizoda u novijoj evropskoj historiji. Nakon Drugog svjetskog rata, niko nije mogao ni zamisliti da se nešto i slično može desiti. Neki od onih koji su imali sreću da prežive golgotu Srebrenice ispričali su to autorici ove knjige, koja je bilježila i vjerno te bilješke prenijela u knjigu.

Priredio: BIRN BiH tim

ispit-spremnosti-suočavanja-s-prošlošću

Ispit spremnosti suočavanja s prošlošću

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu objavio Izvještaj o stanju ljudskih prava u BiH za 2008. godinu, u kojem se poseban akcenat stavlja na suđenja za ratne zločine i izvještavanje medija o toj problematici.

Priredio: BIRN BiH tim

unicri-objavio-priručnik-najboljih-praksi-mksj-a

UNICRI objavio priručnik najboljih praksi MKSJ-a

Institut Ujedinjenjih nacija za međunarodne zločine i istraživanje pravde (UNICRI) izdao je priručnik najboljih praksi Haškog tribunala, u cilju osiguranja zaostavštine ovog suda.

Priredio: BIRN BiH tim

osce-jedinstvena-primjena-krivičnog-zakona

OSCE: Jedinstvena primjena krivičnog zakona

OSCE Misija u BiH izdala publikaciju u kojoj se osvrće na problem nepostojanja ujednačene primjene krivičnog zakona u procesima za ratne zločine te daje preporuke za buduće procese.

Priredio: BIRN BiH tim

obećavajući-model-za-hibridne-tribunale

Obećavajući model za hibridne tribunale

Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu (MCTP/ICTJ) objavio je opsežnu analizu o radu domaćeg pravosuđa i značaju procesuiranja optuženih za ratne zločine u BiH, dajući prilično pozitivnu ocjenu radu Odjela za ratne zločine u Sarajevu.

Priredila: Nidžara Ahmetašević

publikacija-undp-jednak-sistem-za-ratne-zločine

UNDP: Jednak sistem za ratne zločine

Prema izvještaju UNDP-a, dosadašnji kapaciteti lokalnih sudova i tužilaštava nedovoljni za procesuiranje značajnog broja slučajeva ratnih zločina.

Priredila: Erna Mačkić

hrw-ubrzati-istrage-ratnih-zločina

HRW - Ubrzati istrage ratnih zločina

Human Rights Watch promovirao u Sarajevu izvještaj “U iščekivanju” o procesima pred lokalnim sudovima protiv optuženih za ratne zločine.

Priredio: BIRN BiH tim

hrw-kritike-i-pohvale-na-račun-bih

HRW - Kritike i pohvale na račun BiH

Human Rights Watch u novom izvještaju istakao da je ostvaren napredak u procesuiranju odgovornih za ratne zločine pred domaćim pravosuđem, ali je primijećen i niz nedostataka.

Priredio: BIRN BiH tim

publikacije-zločin-i-kazna

Zločin i kazna: Procesuiranje ratnih zločina počinjenih u BiH pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju

Skoro desetgodina nakon izricanja prve presude za ratne zločine počinjene u Bosni iHercegovini pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), javnosti je dostupan prvi kompletan pregled slučajeva koje je pokrenulo ondašnjeTužilaštvo.

Priredila: Selma Boračić

publikacije-ratni-zločini-u-bih-pravomoćno-završeni-kazneni-postupci-u-bosni-i-hercegovini-1992-2006-optužnice-žalbe-presude

Ratni zločini u BiH: Pravomoćno završeni kazneni postupci u BiH 1992-2006 - Optužnice, žalbe i presude

Prvi put od 1992. godine do danas, u jednoj publikaciji, dat je pregled svih procesa koji su pred lokalnim sudovima Bosne i Hercegovine vođeni protiv optuženih za ratne zločine.

Priredila Merima Husejnović

izvještaj-o-ratnim-silovanjima-u-višegradu

Izvještaj o ratnim silovanjima u Višegradu

Šačica žena koje su preživjele zloglasni logor za silovanje u Višegradu strahuje da pravda nikada neće biti zadovoljena. Dok stoji pred kućom u kojoj je nekada živjela u Višegradu, Bakira Hasečić se prisjeća dana od prije 14 godina kada joj se život iz temelja promijenio.

Priredile Nidžara Ahmetašević, Nerma Jelačić i Selma Boračić

u-potrazi-za-pravdom-priručnik-odjela-za-ratne-zločine-pri-sudu-bih-i

U potrazi za pravdom - Priručnik Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH (I)

Pursuit for Justice explains the main differences between the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY, and the War Crimes Chamber of the Court of BiH. It provides the reader with an overview of the Bosnian court’s mandate, major functions, and structure.