Jezik / Language:

Dnevni izvještaj

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

Nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

Mjesečni radio magazin

5 Septembar 2016

Radio Sana – od progona do pomirenja

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o korištenju medija u svrhu ratne propagande.

Haška hronika

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

10 Januar 2011 Radio Justice dnevni izvještaj: Jević i ostali: Naredba za ubistvo

Jević i ostali: Naredba za ubistvo

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini dobio naredbu da ubije dva zarobljenika u Kravici.

7 Januar 2011 Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 62

U ovom izdanju objavljujemo izvještaje sa suđenja u predmetima: Milan Perić i ostali, Franc Kos i ostali, te Krsto Savić i ostali. U rubrici Fokus poslušajte intervju s pomoćnikom ministra pravde BiH, Mustafom Bisićem.

3 Januar 2011 Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda 2

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom saznajte najnovije vijesti sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Brčkom, Sarajevu, i Banja Luci. U rubrici Fokus objavljujemo priču o neistraženim zločinima u Doboju i Brčko distriktu.

21 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Kos i ostali: Ubrzano pogoršanje stanja u Srebrenici

Kos i ostali: Ubrzano pogoršanje stanja u Srebrenici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH uložilo je nekoliko materijalnih dokaza, čemu se Odbrane optuženih nisu protivile.

20 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Jević i ostali: Kamion leševa

Jević i ostali: Kamion leševa

Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici ispričao je kako su se pripadnicima Centra za obuku s Jahorine predavali muškarci bošnjačke nacionalnosti, te kako je vidio kamion s leševima nedaleko od Zemljoradničke zadruge u Kravici.

17 Decembar 2010 Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 61

U ovom izdanju objavljujemo izvještaje sa suđenja u predmetima: Slavko Lalović, Srpko Pustivuk, Memić i ostali. U rubrici Fokus poslušajte priču o neprocesuiranom ratnom zločinu u selu Zecovi kod Prijedora.

13 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Jević i ostali: “Igra konduktera” u Potočarima

Jević i ostali: “Igra konduktera” u Potočarima

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su pojedini pripadnici policije pričali da su se “igrali konduktera” u Potočarima, uzimajući dragocjenosti muškarcima u autobusima.

13 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Alić: Okončan dokazni postupak

Alić: Okončan dokazni postupak

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene na području Bosanske krajine.

13 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Adamović i Lukić: Mirnodopski život u Ključu

Adamović i Lukić: Mirnodopski život u Ključu

Na suđenju za zločine počinjene na području Ključa, svjedok Odbrane drugooptuženog Marka Adamovića rekao je da je Ključki bataljon tokom 1992. godine djelovao kao u miru.

10 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Memić i ostali: “Belaj” u Trusini

Memić i ostali: “Belaj” u Trusini

Na suđenju za zločine u selu Trusina kod Konjica, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je čuo da su pripadnici Armije BiH (ABiH) ubili civile u tom selu.

10 Decembar 2010 Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 60

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Dronjak i ostali, Milko Mučibabić i ostali, te Marko Adamović i ostali. U rubrici Fokus objavljujemo završne riječi pred izricanje presude u predmetu Gojko Kličković i ostali.

8 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Željko Ivanović pušten iz pritvora

Željko Ivanović pušten iz pritvora

Sud BiH je ukinuo pritvor Željku Ivanoviću zvanom Arkan, kojem se sudi za genocid počinjen u Srebrenici, te mu odredio niz mjera zabrane.

8 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Tripković: Krivo osumnjičena osoba

Tripković: Krivo osumnjičena osoba

Tužilaštvo BiH zatražilo da Sud odredi pritvor Novici Tripkoviću, osumnjičenom za zločine na području Foče, čemu se Odbrana usprotivila.

6 Decembar 2010 Lokalno pravosuđe pod lupom

Epizoda 1

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom saznajte najnovije vijesti sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Brčkom, Banja Luci, Sarajevu, Tuzli, i Bihaću.

6 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Jević i ostali: Markovićeva naredba za ubistvo

Jević i ostali: Markovićeva naredba za ubistvo

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Goran Marković u julu 1995. godine naredio pripadniku svog voda da ubije muškarca kojeg su sreli na putu.

3 Decembar 2010 Radio Justice nedjeljni magazin

Epizoda 59

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Dronjak i ostali, Milorad Trbić, i Veselin Vlahović. U rubrici Fokus objavljujemo priče preživjelih svjedoka počinjenih zločina u sarajevskom naselju Grbavica.

1 Decembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Nikačević: Hapšenje iz predostrožnosti

Nikačević: Hapšenje iz predostrožnosti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Foči Miodraga Nikačevića, nepravomoćno osuđenog na osam godina zatvora zbog zločina u tom gradu, jer će mu “uskoro” biti izrečena drugostepena presuda. 

30 Novembar 2010 Radio Justice dnevni izvještaj: Korićanske stijene: Oduzeto pravo na život

Korićanske stijene: Oduzeto pravo na život

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Sudskog vijeća da petoricu optuženih za zločin na Korićanskim stijenama proglasi krivima.