Jezik / Language:

Dnevni izvještaj

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

Nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

Mjesečni radio magazin

5 Septembar 2016

Radio Sana – od progona do pomirenja

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o korištenju medija u svrhu ratne propagande.

Haška hronika

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

19 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica protiv Đorđa Ristanića

Podignuta optužnica protiv Đorđa Ristanića

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Đorđa Ristanića za ubistva, mučenja, silovanja i premlaćivanja civila počinjena 1992. godine na području Brčkog.


16 Oktobar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 297

Ruanda napreduje, a Bosna se vrti u krug

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Luka Dragičević i drugi, te Ekrem Ibračević i drugi.

U Fokusu poslušajte dio intervjua sa Ron Havivom, američkim fotografom, koji je zabilježio neka od najbrutalnijih dešavanja tokom rata u BiH. Haviv se prisjeća tog vremena, ali govori i o svojim zapažanjima o životu danas u BiH.


15 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Žalba na presudu Dautoviću

Žalba na presudu Dautoviću

Odbrana Sakiba Dautovića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da presudu, kojom je osuđen na šest i po godina zbog zločina počinjenih u Velikoj Kladuši, preinači u oslobađajuću ili da je ukine. Federalno tužilaštvo usprotivilo se ovom prijedlogu.

12 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Zatražena osuđujuća presuda za Iliju Jurića

Zatražena osuđujuća presuda za Iliju Jurića

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Ilija Jurić proglasi krivim za zločine počinjene 1992. godine u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak).


12 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje za zločin u Štrpcima

Počelo suđenje za zločin u Štrpcima

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva pred Sudom BiH je počelo suđenje desetorici optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.


9 Oktobar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 296

Brammertz ponovno uslovio Tužilaštvo BiH

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Gligor Begović, te Radomir Marković i drugi.

U Fokusu: Glavni haški tužilac Serge Brammertz izjavio je da očekuje od Tužilaštva BiH da do kraja godine donese odluku o svim predmetima ratnih zločina koji su prebačeni iz Haškog tribunala na daljnje procesuiranje.

8 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Uhapšen Krsto Dostić

Uhapšen Krsto Dostić

Zbog sumnje da je učestvovao u ratnom zločinu počinjenom na području Foče, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je Krstu Dostića.

5 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Muka i patnja svjedokinje

Muka i patnja svjedokinje

Na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, svjedokinja je ponovila da ju je optuženi Ilija Jurić seksualno zlostavljao.


5 Oktobar 2015 Lokalno pravosuđe pod lupom: Epizoda 56

Priča o bolničarki Karmen

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U Fokusu je priča o Karmen Kamenčić, bolničarki Armije BiH, koja je ubijena u junu 1992. godine. Za njeno mučenje i ponižavanje optužene su bivše pripadnice Fronta Žena VRS.

2 Oktobar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 295

“Ne plači, živa sam”

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Dragan Glogovac, Enes Ćurić i drugi, te Marijan Brnjić i drugi.

U Fokusu predstavljamo "Monografija o ratnom silovanju i seksualnom zlostavljanju u ratu u BiH" autorice Salihe Đuderije.


30 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj

Podignuta optužnica protiv Nezirovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Almaza Nezirovića zbog ratnog zločina počinjenog na području Dervente i Bosanskog Broda.

29 Septembar 2015 Radio Justice dnevi izvještaj

Dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka

Vrhovni sud Republike Srpske (RS) pravosnažno je osudio Nikolu Krsmanovića na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubistva zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za ratni zločin.

25 Septembar 2015 Radio Justice sedmični magazine: Epizoda 294

Muzej ratnog djetinjstva

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Edhem Godinjak i drugi, Goran Mrđa i drugi, te Ilija Jurić. U Fokusu govorimo o Muzeju ratnog djetinjstva čije je otvaranje najavljeno u Sarajevu za maj naredne godine.

22 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Stradanje porodice Tešanović

Stradanje porodice Tešanović

Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali da su članovi porodice Tešanović iz sela Ledići ubijeni dok su pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).


18 Septembar 2015 Radio Justice sedmični magazin

Minirane masovne grobnice

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Jovan Popović, Edhem Godinjak i drugi, te Ostoja Stanišić i drugi. U Fokusu: Pronalazak posmrtnih ostataka iz proteklog rata otežavaju minsko eksplozivna sredstva s obzirom da je 2,3 posto Bosne i Hercegovine minirano.

18 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Čondrić oslobođen optužbi

Čondrić oslobođen optužbi

Sud BiH je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Matu Čondrića oslobodio optužbi za zločine počinjene u Bosanskom Brodu 1992. godine.


16 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje Jovanu Popoviću

Počelo suđenje Jovanu Popoviću

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Jovanu Popoviću, optuženom za zločine u Višegradu u ljeto 1992. godine.


15 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Pljačkanja i pucnjava u selu

Pljačkanja i pucnjava u selu

Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako su Goran i Ranko Mrđa upali u kuću u kojoj je boravila s porodicom i tražili im novac, pritom ih udarajući.


11 Septembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Dževad Dulić oslobođen

Dževad Dulić oslobođen

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg pripadnika Armije BiH Dževada Dulića optužbe za silovanje jedne osobe u decembru 1993. na području Cazina.


11 Septembar 2015 Radio Justice sedmični magazin

Usvojena Strategija, čekaju se sredstva

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Darko Mrđa i drugi, Goran Vujović i drugi, te Željko Stanarević. U Fokusu: Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju za razvoj sektora pravde, čime su stečeni uslovi da se odblokiraju sredstva Evropske komisije za 142 uposlenika koji rade na predmetima ratnih zločina