Jezik / Language:

Dnevni izvještaj

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

Nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

Mjesečni radio magazin

5 Septembar 2016

Radio Sana – od progona do pomirenja

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o korištenju medija u svrhu ratne propagande.

Haška hronika

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

18 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Šestorica uhapšena zbog zločina u Kotor-Varoši

Šestorica uhapšena zbog zločina u Kotor-Varoši

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su počinile ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši.


17 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Uhapšene tri osobe za ratne zločine

Uhapšene tri osobe za ratne zločine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri osobe zbog sumnje da su počinile ratne zločine na području Goražda, Rudog i Višegrada tokom 1992. i 1993. godine.


16 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvleštaj - Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

Tužilac: Dokazana krivica Avdovića i Vintile

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je navelo da je dokazalo krivicu Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile, optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Sarajevu 1992. godine.


13 Novembar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 301

Ograničavanje nadležnosti ili rušenje državnog pravosuđa

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Goran Sarić, te Luka Dragičević i drugi. U Fokusu govorimo tome kako je potrebno usaglasiti niz različitih tumačenja i suprotnih mišljenja do kraja ove godine i izaći s jedinstvenim prijedlogom nacrta zakona o sudovima na nivou Bosne i Hercegovine.

10 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Podignuta optužnica protiv Mate Baotića

Podignuta optužnica protiv Mate Baotića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mate Baotića zvanog “Čikin” za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju tokom 1992. i 1993. godine.


9 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Oslobođen Ilija Jurić

Oslobođen Ilija Jurić

Sud BiH oslobodio je Iliju Jurića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužbe za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Odžaka 1992. godine.


6 Novembar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 300

Baljvine - selo u kojem nikada nije bilo rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Radivoje Soldo, te Petar Kovačević. U Fokusu govorimo o mještanima sela Baljvine, u kojem Bošnjaci i Srbi nisu nikada ratovali. Ovo malo mjesto kod Mrkonjić Grada primjer je suživota i tolerancije cijeloj Bosni i Hercegovini.

3 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora

Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Radivoja Soldu na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Konjica.

3 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj

Društvo dužno da sankcioniše

Tužilaštvo BiH je zatražilo da po zakonu budu kažnjeni Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te braća Pavo i Ilija Glavaš zbog silovanja počinjenih na području Odžaka 1992. godine.


2 Novembar 2015 Radio Justice - Lokalno pravosuđe pod lupom 57

Na čekanju istraga o bombardovanju Tešanjke

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U Fokusu govorimo o neprocesuiranom zločinu počinjenom na području Tešnja.

2 Novembar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Kovačeviću devet godina zatvora

Kovačeviću devet godina zatvora

Sud BiH osudio je Petra Kovačevića na devet godina zatvora za zločine počinjene 1992. na području Višegrada.

30 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Đuroviću devet i po godina za silovanje

Đuroviću devet i po godina za silovanje

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Predraga Đurovića na devet i po godina zatvora zbog silovanja u Sarajevu krajem 1992. godine.

30 Oktobar 2015 Radio Justice sedmični magazine: Epizoda 299

Strategija na pola puta: Riješena trećina prijava za ratne zločine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Dragan Glogovac, te Goran Maksimović i drugi. U Fokusu saznajte koliko je predmeta ratnih zločina do sada riješeno pred domaćim pravosudnim institucijama.

29 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Soldi predložena kazna do šest godina

Soldi predložena kazna do šest godina

Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Radivoje Soldo bude osuđen na kaznu zatvora u rasponu od četiri i po do šest godina za silovanje počinjeno na području Konjica.


27 Oktobar 2015 Radio justice dnevni izvještaj: Sovilju i Galiću po deset godina zatvora

Sovilju i Galiću po deset godina zatvora

Kantonalni sud u Bihaću osudio je bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) Gorana Sovilja i Petra Galića na po deset godina zatvora zbog zločina počinjenog 1992. u Ključu.

23 Oktobar 2015 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 298

Zaštićeni svjedoci pola godine u opasnosti

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Gligor Begović, Goran Mrđa i drugi, te Miodrag Josipović i drugi.

U Fokusu poslušajte zbog čega su zaštićeni svjedoci, bez kojih nije bilo moguće okončati neke od najtežih predmeta ratnih zločina i organizovanog kriminala u BiH, šest mjeseci bili životno ugroženi.

22 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Potvrđena optužnica za silovanja u Rogatici

Potvrđena optužnica za silovanja u Rogatici

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milisava Ikonića, Dragana Lubarde i Zorana Ilića za silovanja na području Rogatice počinjena 1992. godine.


21 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Begović priznaje da je udarao zatvorenike

Begović priznaje da je udarao zatvorenike

Gligor Begović, optuženi za zločine počinjene u Bijeljini, izjavio je da je po naređenju udarao zatočenike u Batkoviću, ali je ustvrdio da nije bilo seksualnog zlostavljanja.


20 Oktobar 2015 Radio Justice dnevni izvještaj: Suđenje za zločine u Ljubuškom počinje iduće sedmice

Suđenje za zločine u Ljubuškom počinje iduće sedmice

Suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene u zatvoru VIZ u Ljubuškom počet će 27. oktobra, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.