Jezik / Language:

Dnevni izvještaj

4 Mart 2016

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

Nedjeljni magazin

26 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

U 337. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo: Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju. Udruženja žrtava, ali i borci za ljudska prava, krive političare jer neće da usvoje zakon kojim bi bilo definisano šta i gdje se može obilježiti i postaviti.

Mjesečni radio magazin

5 Septembar 2016

Radio Sana – od progona do pomirenja

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o korištenju medija u svrhu ratne propagande.

Haška hronika

18 Februar 2016

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

8 April 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 320

Preživljavanje više od 1.400 dana terora

U 320. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: U jednoj od najdužih opsada u historiji, koja je počela prije 24 godine, građani Sarajeva su bili izloženi kampanji terora snajperisanjem i granatiranjem, čiji je cilj bio da se stanovništvo drži u stalnom strahu.

1 April 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 319

Šešelj oslobođen svih optužbi

U 319. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine - BIRN Radio Justice, između ostalog prenosimo: Predstavnici udruženja žrtava iz BiH i Hrvatske oštro su kritizirali oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, te izrazili strah da će u narednom periodu nastaviti s retorikom mržnje.

28 Mart 2016 Radio Justice - Lokalno pravosuđe pod lupom 62

Suđenje za Kazane koštat će oko tri miliona maraka

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o slučaju Kazani koje bi moglo koštati oko tri miliona konvertibilnih maraka.

7 Mart 2016 Radio Justice - Lokalno pravosuđe pod lupom 61

SARAJEVO: Sarajevski vatrogasci u ratu

Dobrodošli u još jedno izdanje mjesečnog radio magazina "Lokalno pravosuđe pod lupom", u kojem prenosimo izvještaje sa suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U fokusu govorimo o sarajevskim vatrogascima u ratu, koji su 1992. proglaseni najhrabrijim vatrogascima na svijetu.

4 Mart 2016 Radio Justice dnevni izvještaj: Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Slavuljica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Darija Slavuljicu na osam godina zatvora za zločine počinjene u junu 1992. na području općine Teslić.

4 Mart 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 315

Osuđenici Brkić i Šabić nisu imali nikakve mjere zabrane

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja upredmetima Ratko Mladić, Dario Slavuljica, Zdenko Andabak i drugi, te IlijaJurić. U Fokusu : Uprkosozbiljnim optužbama u dva predmeta pred Sudom BiH, Senad Šabić i Ramo Brkićimali su samo jednu mjeru osiguranja njihovog prisustva na suđenju – zabranusastajanja sa određenim licima.

29 Februar 2016 Radio priča

Sarajevo - 20 godina nakon opsade

Četvorogodišnja opsada Sarajeva zvanično je okončana 29.februara 1996. U kolektivnoj memoriji ovaj datum ne postoji. No, emotivni doživljaji o početku i kraju opsade, te životu u opkoljenom Sarajevu i dalje su veoma snažni.

Bilježimo sjećanja: Amine Begović, Emine Kujundžić, Muhameda Gafića, Predraga Pašića, Nedima Alikadića, Nihada Kreševljakovića, Nihada Meheljića, Omera Šetića i dr. Šuhrije Đozića.

26 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj: Avdović i Vintila osuđeni za zločine u “Viktor Bubnju”

Avdović i Vintila osuđeni za zločine u “Viktor Bubnju”

Sud BiH osudio je Ramiza Avdovića na tri, a Iulian-Nicolaea Vintilu na dvije godine zatvora za zločine počinjene u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.


26 Februar 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 314

Spašavanje života u ratnim sarajevskim bolnicama

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Nihad Bojadžić, Goran Popović, Miodrag Josipović i drugi. U Fokusu podsjećamo govorimo o ljekarima i medicinskom osoblju koji su pomagali Sarajlijama tokom četvorogodišnje opsade.


19 Februar 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 313

Ploskići bili “trnovski Srđan Aleksić”

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Almaz Nezirović, Zdenko Andabak i drugi, te Adil Vojić i drugi. U Fokusu podsjećamo šta je izjavio prvi svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, te dio završnih riječi Optužbe i Odbrane.

18 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj

Presuda Karadžiću 24. marta

Haški tribunal je objavio da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću presudu za genocid i druge zločine počinjene u BiH izreći u četvrtak, 24. marta ove godine.

12 Februar 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 312

U olovskom selu djeca porodila majku

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Damir Lipovac, Almaz Nezirović i Vitomir Racković. U Fokusu donosimo priču iz olovskog sela Solun, gdje su ratne 1994. godine, zbog nemogućnosti odlaska doktoru, bili primorani sami da porode svoju majku.

11 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj

Povećana kazna Indiri Kamerić

Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je Indiri Kamerić kaznu zatvora sa tri na četiri godine, za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu.

9 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj: Lipovcu sedam godina zatvora

Lipovcu sedam godina zatvora

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.


8 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj: Prihvaćen novi sporazum Lipovca

Prihvaćen novi sporazum Lipovca

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice za zločine počinjene u Derventi 1992. godine, koji je Damir Lipovac sklopio sa Tužilaštvom BiH.


5 Februar 2016 Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 311

Markale - krvavi oblak

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Fikret Planinčić i drugi, Damir Lipovac, te Luka Dragičević i drugi. U Fokusu podsjećamo na zločin počinjen na sarajevskoj pijaci Markale, počinjen 05.februara 1994. godine, kada je 68 ljudi poginulo, a 144 osobe ranjene.

4 Februar 2016 Radio Justice dnevni izvještaj: Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš), dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.