Jezik / Language:
trusina-optuženi-ili-svjedoci-krivi-za-zločin
27 August 2015 Analiza

Trusina: Optuženi ili svjedoci krivi za zločin

Nakon skoro pet godina, okončano je suđenje za ubistva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u selu Trusina kod Konjica. Petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) presuda će biti objavljena u utorak, 01. septembra.

upitna-naplata-odštete-žrtvama
14 August 2015 Analiza

Upitna naplata odštete žrtvama

Prve presude Suda BiH da se žrtvama silovanja isplati novčani iznos za pretrpljeni strah i nečovječno postupanje prema njima u ratnom periodu, neizvjesno je da li će imati konačni epilog.
advokati-plaćaju-odbranu-optuženih
28 Juli 2015 Analiza

Advokati plaćaju odbranu optuženih

Advokati koji zastupaju optužene za ratne zločine pred kantonalnim i okružnim sudovima naplatu troškova čekaju po nekoliko godina. Do tada, odbranu finansiraju svojim novcem.

intervju-senaid-ibrahimefendić-svjedoci-odbijaju-da-svjedoče
20 Juli 2015 Intervju

Intervju – Senaid Ibrahimefendić: Svjedoci odbijaju svjedočiti

Senaid Ibrahimefendić, predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pojasnio je da je najčešći problem u radu na predmetima ratnih zločina to što svjedoci odbijaju da svjedoče.

advokat-kapo-o-saznanjima-o-mogućoj-likvidaciji
15 Juli 2015 Intervju

Advokat Kapo o saznanjima o mogućoj likvidaciji

Advokat Muhidin Kapo, kojem je, prema istrazi Tužilaštva BiH, prijećeno ubistvom zbog budućeg svjedočenja na suđenju za ratni zločin, kazao je da će tražiti da se predmet vrati državnim pravosudnim institucijama jer ima “loše iskustvo” sa sudom u Istočnom Sarajevu.

dilema-oko-ukopa-identificiranih-posmrtnih-ostataka
10 Juli 2015 Analiza

Dilema oko ukopa identificiranih posmrtnih ostataka

U Srebrenici će 11. jula ove godine biti ukopani posmrtni ostaci 136 žrtava genocida. Ali stotine porodica još uvijek čekaju da se pronađu ostaci njihovih voljenih ili se bore sa savješću da donesu odluku da li da ukopaju vrlo mali broj pronađenih kostiju.

geoffrey-nice-neprekidni-lanac-zločina
10 Juli 2015 Intervju

Geoffrey Nice: Neprekidni lanac zločina

Pitanje je da li će sudski postupci ikada pomoći da se smanje ili obeshrabre zločini koji se dešavaju neprekidno, smatra Geoffrey Nice, bivši haški tužilac.


intervju-hoare-genocid-nije-stvar-brojeva
9 Juli 2015 Intervju

Intervju – Hoare: Genocid nije stvar brojeva

Stručnjaci u raspravama imaju uže ili šire shvatanje genocida, ali je u postupcima pred Tribunalom u Haagu prihvaćen jedan novi model ovog djela, kaže britanski istoričar Marko Attila Hoare.

preko-600-godina-za-genocid-i-zločine-u-srebrenici
9 Juli 2015 Analiza

Preko 600 godina za genocid i zločine u Srebrenici

Za genocid i zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 37 osoba na oko 630 godina zatvora uz tri doživotne robije.

dnevnicama-do-dobre-zarade
8 Juli 2015 Analiza

Dnevnicama do dobre zarade

Pojedini tužioci i sudije zarađuju mnogo više od svojih kolega zahvaljujući članstvu u Visokom sudskom i tužilaškom vijeću (VSTV) BiH.

cayley-sasušena-krv-između-dasaka-bine
8 Juli 2015 Intervju

Cayley: Sasušena krv između dasaka bine

Iako već deset godina ne radi kao tužilac Haškog tribunala, Andrew Cayley kaže da se i danas sjeća svakog pojedinog svjedoka iz Srebrenice.

istražilac-ruez-od-novinarskih-glasina-do-masovnih-grobnica
8 Juli 2015 Intervju

Istražilac Ruez: Od novinarskih glasina do masovnih grobnica

Haški tribunal osudio je 14 osoba za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine. Zasluge za rasvjetljavanje masovnih ubistava muškaraca i dječaka iz nekadašnje enklave pripadaju istražnom timu na čijem je čelu bio Francuz Jean-Rene Ruez.

uspjela-preživjeti-marš-smrti-ali-njen-sin-nije
7 Juli 2015 Moja priča

Uspjela preživjeti “Marš smrti”, ali njen sin nije

Probijajući se kroz šumu, 13 dana bez hrane i vode, okružena mrtvim tijelima, Fatima Ahmić uspjela je preživjeti genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

pionirski-posao-u-dokazivanju-genocida
6 Juli 2015 Analiza

Pionirski posao u dokazivanju genocida

Počinjući s glasinama o strašnom zločinu, haški istražioci i tužioci prisjećaju se kako su postepeno prikupljali dokaze o Bošnjacima u Srebrenici koji su 1995. godine bili žrtve genocida.

međunarodni-tužilac-jallow-radije-su-priznavali-genocid-nego-silovanje
3 Juli 2015 Intervju

Međunarodni tužilac Jallow: Radije su priznavali genocid nego silovanje

Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio je 61 osobu za genocid i zločine počinjene u 100 dana 1994. godine, kada je u ovoj zemlji ubijeno oko 800.000 ljudi.