Jezik / Language:
suđenje-za-kazane-koštaće-oko-tri-miliona-maraka
17 Mart 2016 Analiza

Suđenje za Kazane koštat će oko tri miliona maraka

Suđenje Samiru Bejtiću za ratni zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva, koje se četvrti put obnavlja i traje preko 12 godina, moglo bi koštati oko tri miliona konvertibilnih maraka, procjenjuje njegov branilac Fahrija Karkin.

teško-srce-radovana-karadžića
16 Mart 2016 Komentar

Teško srce Radovana Karadžića

Nakon 21 godinu od podizanja optužnice i sedam godina suđenja, Haški tribunal će izreći presudu prvom predsjedniku Republike Srpske. Psihijatru po struci, lideru bosanskih Srba tokom rata, pjesniku u duši, bioenergetičaru tokom dugogodišnjeg bježanja i skrivanja. Radovanu Karadžiću alias Draganu Dabiću.

analiza-avdović-i-vintila-nedokazana-krivica-običnih-stražara-i-kuhara
25 Februar 2016 Analiza

Analiza – Avdović i Vintila: Nedokazana krivica običnih stražara i kuhara

Tokom dokaznog postupka, Odbrana je nastojala pokazati Sudu BiH kako nisu uvjerljivi dokazi o krivici Ramiza Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintile za ratne zločine počinjene u Sarajevu. Gotovo četiri godine trajalo je suđenje, a presuda će biti izrečena u petak, 26. februara.

nema-dobrih-kandidata-za-sud-bih
23 Februar 2016 Analiza

Nema dobrih kandidata za Sud BiH

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH već devet mjeseci ne može da izabere sudije Suda BiH. Konkurs je raspisan po treći put jer se nisu prijavili zadovoljavajući kandidati.

spašavanje-života-u-ratnim-sarajevskim-bolnicama
19 Februar 2016 Analiza

Spašavanje života u ratnim sarajevskim bolnicama

Tokom najduže opsade jednog grada u modernoj historiji, izloženi granatiranju i snajperskom djelovanju, doktori i medicinsko osoblje spasili su oko 50.000 ranjenih Sarajlija.

dencinger-umro-jedan-od-posljednjih-nacističkih-čuvara
17 Februar 2016 Komentar

Dencinger – Umro jedan od posljednjih nacističkih čuvara

Pripadnik Totenkopfa (Mrtvačke glave), zloglasne jedinice u sastavu nacističkog Waffen SS-a, Jakob Dencinger (92) umro je prošlog tjedna u Osijeku, gradu u kojem je nesmetano živio od 1990. godine.

ošve-selo-odvojene-selefijske-zajednice
12 Februar 2016 Reportaža

Ošve – selo odvojene selefijske zajednice

Mještani sela Ošve kod Maglaja, koji su već mjesecima pod prismotrom bezbjednosnih agencija zbog prijetnji terorizmom, tvrde da nisu radikalni i ne žele rat, već da žive odvojeno u onome što oni nazivaju “islamski život”.

preminuo-21-optužnik-haškog-tribunala
9 Februar 2016 Analiza

Preminuo 21 optuženik Haškog tribunala

U toku postupka pred Haškim tribunalom, u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) u Scheveningenu ili na privremenoj slobodi do sada je preminulo 12 optuženika za ratne zločine počinjene u BiH ili u regiji. Također, devet ih je umrlo prije nego što su izručeni u Haag.

u-olovskom-selu-djeca-porodila-majku
22 Januar 2016 Moja priča

U olovskom selu djeca porodila majku

Bez doktora, babice, sterilne prostorije i bilo kakvog pribora, brat i sestra u olovskom selu Solun uspjeli su u januaru 1994. godine poroditi majku. Presijecanje pupčane vrpce je za djecu, koja su tada imala 14 i 16 godina, bilo previše strašno pa su prokrčili put u snijegu i otišli po staricu koja im je pomogla.

analiza-salčin-struja-odsjekao-uho-zatvoreniku
19 Januar 2016 Analiza

Analiza – Salčin: “Struja” odsjekao uho zatvoreniku

Nakon više od dvije godine suđenja, Sud BiH će 21. januara izreći presudu bivšem pripadniku Armije BiH (ABiH) Dževadu Salčinu za zločine počinjene na planini Igman (općina Hadžići).


uspješno-završena-i-deseta-godina-rada-birn-a
31 Decembar 2015 Analiza

Uspješno završena i deseta godina rada BIRN-a

Desetu godišnjicu rada Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH obilježila je izvještavanjem o suđenjima za ratne zločine, ali i otkrivanju nepotizma u pravosudnim institucijama i načinu trošenja budžetskih sredstava.

skoro-500-godina-zatvora-za-ratne-zločine
29 Decembar 2015 Analiza

Skoro 500 godina zatvora za ratne zločine

Sud BiH je osudio 45 osoba na 467 i po godina zatvora za ubistva, silovanja, mučenja i druga nečovječna djela počinjena tokom rata, kao i za genocid u Srebrenici.

traume-djece-silovane-u-ratu
23 Decembar 2015 Analiza

Traume djece silovane u ratu

Seksualna zlostavljanja dječaka i djevojčica dešavala su se tokom rata na cijelom području BiH. Najmlađa žrtva imala je sedam godina. U udruženjima ih je registrovano oko 1.000, ali stručnjaci tvrde da je ta brojka mnogo veća.

analiza-fundup-ubistva-i-dojam-strijeljanja
10 Decembar 2015 Analiza

Analiza – Fundup: Ubistva i dojam strijeljanja

Državni sud će 11. decembra, nakon devet mjeseci suđenja, izreći presudu Radomanu Fundupu, optuženom za ubistva i zlostavljanja bošnjačkih civila u Foči.

analiza-begović-udaranje-zatvorenika-u-batkoviću
9 Decembar 2015 Analiza

Analiza – Begović: Udaranje zatvorenika u Batkoviću

Sud BiH će 11. decembra izreći presudu Gligoru Begoviću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin počinjen u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.