Jezik / Language:
dobrovoljačka-još-uvijek-samo-istraga
29 April 2016 Analiza

Dobrovoljačka još uvijek samo istraga

Iako se navršavaju 24 godine od napada na kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, istražni organi u BiH i Srbiji još uvijek provode istrage.

srebreničko-izborno-pitanje-za-ili-protiv-genocida
27 April 2016 Analiza

Srebreničko izborno pitanje: “Za ili protiv genocida”

Dogovor srpskih političkih stranaka da na lokalnim izborima podrže zajedničkog kandidata za načelnika, bošnjački povratnici i politički komentatori ocjenjuju kao nacionalnu mobilizaciju koja će osigurati da se izbori svedu na odluku “za ili protiv genocida”.

analiza-nikola-marić-čovjek-u-crnom-mantilu
13 April 2016 Analiza

Analiza – Nikola Marić: Čovjek u crnom mantilu

Nakon dvije godine suđenja, Sud BiH će u petak, 15. aprila, izreći presudu Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Prozor.

uloženi-milioni-za-pomirenje-ali-bez-rezultata
11 April 2016 Analiza

Uloženi milioni za pomirenje, ali bez rezultata

Iako je međunarodna zajednica dala desetine miliona za razne projekte izgradnje mira a prošla je i skoro četvrtina stoljeća nakon rata, međuetnički odnosi u BiH su i dalje jako loši jer nedostaje političke podrške procesu pomirenja.

otpor-i-spas-u-sarajevskim-ratnim-školama
8 April 2016 Analiza

Otpor i spas u sarajevskim ratnim školama

Tokom opsade Sarajeva, na desetine hiljada učenika školovalo se u improvizovanim i neuslovnim učionicama, često stavljajući život “na kocku”.

optužbe-protiv-zlatana-mije-jelića-ostaju-u-bih
4 April 2016 Analiza

Optužbe protiv Zlatana Mije Jelića ostaju u BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo biti održano ročište na kojem bi se Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general-bojnik, trebao izjasniti o krivici za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Iako je nedostupan organima gonjenja BiH, Tužilaštvo BiH najvjerovatnije neće ustupiti njegov predmet pravosuđu Hrvatske.

bojadžić-silovatelj-ili-dobar-ratnik
30 Mart 2016 Analiza

Bojadžić – silovatelj ili dobar ratnik

Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u iščekivanju je nove presude, ovaj put za zločine u Jablanici. Izricanje presude u Sudu BiH zakazano je za četvrtak, 31. mart.

da-li-se-presuda-karadžic-u-može-smatrati-pravednom
29 Mart 2016 Analiza

Može li se presuda Karadžiću smatrati pravednom

Ekspert za Balkan Eric Gordy razmatra pitanja koja su proizašla iz presude Radovanu Karadžiću, zašto je osuđen za genocid izvršen 1995., a oslobođen za isti zločin počinjen 1992. godine.

na-tribunalovom-travnjaku-1
25 Mart 2016 Komentar

Na Tribunalovom travnjaku

Presuda Radovanu Karadžiću bila je najveći organizacijski izazov u historiji Haškog tribunala. Nikada više novinara, promatrača i delegacija nije boravilo i izvještavalo iz tog grada nego što je to bilo u četvrtak, 24. marta.

karadžić-više-od-500-svjedoka-na-suđenju
23 Mart 2016 Analiza

Karadžić: Više od 500 svjedoka na suđenju

U dokaznom postupku na suđenju Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske, saslušano je 585 žrtava, političara, pripadnika mirovnih snaga, domaćih i međunarodnih stručnjaka, ili su njihove izjave uvrštene u spis.

ekskluzivno-radovan-karadžić-srebrenicu-ne-mogu-negirati-ali-je-preuveličana
23 Mart 2016 Intervju

EKSKLUZIVNO – RADOVAN KARADŽIĆ: Srebrenicu ne mogu negirati, ali je preuveličana

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske (RS), kojem će u četvrtak, 24. marta, biti izrečena presuda na suđenju za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom intervjuu za Balkanske istraživačke mreže (BIRN) kazao je da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio.

karadžić-heroj-u-rodnom-selu
22 Mart 2016 Reportaža

Karadžić – heroj u rodnom selu

U izolovanom selu Petnjica u planinama na zapadu Crne Gore, oko 110 kilometara od Podgorice, rođen je Radovan Karadžić. Iako sada ima 70 godina i čeka presudu za genocid i druge zločine u BiH, za mještane Petnjice, koji se svi prezivaju Karadžić, on je heroj, pametan dječak sa sela koji je otišao u grad i činio dobra djela.

radovan-karadžić-psihijatar-pjesnik-političar-i-osuđenik
21 Mart 2016 Analiza

Radovan Karadžić – Psihijatar, pjesnik, političar i osuđenik

Presuda ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine u BiH najiščekivanija je u historiji Haškog tribunala, a sam optuženi je u životu imao brojne uloge – od psihijatra do pjesnika, od političkog vođe do bjegunca i osuđenika za privredni kriminal.

zločini-iz-optužnice-karadžić-presuđeni-više-od-20-puta
18 Mart 2016 Analiza

Zločini iz optužnice “Karadžić” presuđeni više od 20 puta

U protekle dvije decenije Haški tribunal je utvrdio da se u julu 1995. dogodio genocid u Srebrenici, kampanja terorisanja Sarajeva tokom četiri godine te progon nesrpskog stanovništva u većem broju općina u Bosni i Hercegovini. Međutim, genocid počinjen 1992. godine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce do sada nisu dokazani.

potjera-za-najtraženijim-bjeguncem-u-evropi
17 Mart 2016 Intervju

Potjera za najtraženijim bjeguncem u Evropi

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izbjegavao je hapšenje više od decenije, jer međunarodne snage i vlasti u Srbiji nisu bili voljni, a poslije nisu ni mogli da ga uhapse, kaže britanski autor Julian Borger.