Jezik / Language:
19 April 2006 Analiza

Zločin o kojem se ne govori

Seksualno zlostavljanje muškaraca koji suza vrijeme rata bili zatočeni u logorima, tema je o kojoj se gotovo ni ne govori u Bosni i Hercegovini. Samo dvije nevladine organizacije u cijeloj zemlji pružaju psihološku pomoć žrtvama ove vrste torture. Sistem koji reguliše njihov status ne postoji.
19 April 2006 Moja priča

Neprijatno mi je što sam logoraš

Muhamed H. je u dvije godine i dva mjeseca bio u pet logora u Bosni i Hercegovini. U svojoj ispovijesti za Justice Report govori o uslovima ulogorima, dobrim i lošim stražarima i kako je preživio.
14 April 2006 Analiza

Kontroverzni srbijanski advokat branilac u Sarajevu

Milana Vujina Haški tribunal proglasio je krivim za nepoštivanje suda 2000. godine. Bez obzira na odluku iz Haga, Vujin ima dozvolu da radi na teritoriji cijele BiH
7 April 2006 Komentar

Donatori ne smiju okrenuti leđa pravdi

Zahvaljujući slaboj podršci koju je međunarodna zajednica iskazala na donatorskoj konferenciji u Briselu, procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini moglo bi se pretvoriti u grčku tragediju.

6 April 2006 Analiza

ICTY: Zelenović i dalje u Rusiji

Izvori iz Haškog tribunala tvrde da je Moskva zbog Miloševićeve smrti odložila prebacivanje posljednjeg optuženog za zločine u Foči.
4 April 2006 Analiza

Milovan Bjelica svjedok u Hagu

Na suđenju Momčilu Krajišniku u Hagu pojavit će se i ozloglašeni biznismen iz BiH Milovan Bjelica, nekadašnji Krajišnikov politički saradnik za kojeg postoje sumnje da je i sam sudjelovao u vršenju ratnih zločina
za-neometan-rad-suda-bih-do-2009-godine-potrebno-43-miliona-eura
28 Mart 2006 Analiza

Za neometan rad Suda BiH do 2009. godine potrebno 43 miliona eura

Izgradnja zatvora, procesuiranje više od 90 slučajeva pred odjelom za ratne zločine i više od sto pred Odjelom za organizovani kriminal, samo su neki od ciljeva koje je Suda BiH zacrtao u trogodišnjem planu.
izgubljeno-u-prevodu
24 Mart 2006 Analiza

Izgubljeno u prevodu

Greške u zakonu koji omogućava prenos slučajeva i dokaza sa Tribunala u Hagu na Sud BiH, mogle bi koštati Sud BiH milione maraka i ugroziti procese.

johnson-sud-bih-je-na-dobrom-putu-ali-pomoć-je-još-uvijek-potrebna
17 Mart 2006 Intervju

Johnson: Sud BiH je na dobrom putu, ali pomoć je još uvijek potrebna

U intervjuu sa Justice Report - om, odlazeći registrar Suda BiH Michael Th. Johnson otvoreno govori o problemima sa implementacijom plana tranzicije Odjela za ratne zločine u domaću instituciju, o političkim i drugim pritiscima na rad Suda, kvalitetu domaćih i stranih službenika ove institucije.

republika-srpska-spremnija-da-kazni-ratne-zločine
16 Mart 2006 Analiza

Republika Srpska "spremnija" da kazni ratne zločine

Procesuiranje ratnih zločina u RS je u porastu, ponajviše zahvaljujući Sudu BiH, ali njihov uspjeh ovisi od podrške domaćih i stranih institucija.