Jezik / Language:
problemi-u-podjeli-obavještajnih-podataka-o-terorizmu
1 Juli 2016 Analiza

Problemi u podjeli obavještajnih podataka o terorizmu

Iako Ministarstvo sigurnosti BiH smatra borce povratnike s ratišta u Siriji i Iraku ozbiljnom prijetnjom, zvaničnici tvrde da je dijeljenje obavještajnih podataka u istragama između policijskih i sigurnosnih agencija sporo ili nikako.

analiza-vujović-i-ostali-premlaćivanja-i-mučenja-u-bileći
30 Juni 2016 Analiza

Analiza – Vujović i ostali: Premlaćivanja i mučenja u Bileći

Nakon više od dvije godine suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će 4. jula izreći presudu Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bileće.

preko-najboljih-do-presude
21 Juni 2016 Analiza

Preko najboljih do presude

Branitelji na predmetima ratnih zločina u Sudu BiH najčešće su izabrani po “čuvenju”, broju oslobađajućih presuda ili po preporukama kolega. Iz tih razloga četiri branitelja zastupaju znatno više optuženih za ratne zločine nego njihove kolege.

murtezić-složeni-predmeti-vuku-prijave-protiv-tužilaca-ili-sudija
16 Juni 2016 Intervju

Murtezić: Složeni predmeti vuku prijave protiv tužilaca ili sudija (VIDEO)

Nakon šest godina na poziciji glavnog disciplinskog tužioca, Arben Murtezić kaže da su imali oko 150 postupaka protiv sudija i tužilaca, od kojih je bilo devet tužilaca Tužilaštva BiH.

zaduženja-ne-koče-nabavku-skupih-automobila
8 Juni 2016 Analiza

Zaduženja ne koče nabavku skupih automobila

Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina i njeni entiteti imaju zaduženja od više milijardi, Državno predsjedništvo je ove godine izdvojilo skoro 200.000 KM za nabavku luksuznog službenog automobila.

bosanke-postaju-druge-ili-treće-supruge-arapima
6 Juni 2016 Analiza

Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Sve je učestalija pojava sklapanja brakova između Bosanki i biznismena iz arapskih zemalja koji su već oženjeni. Uz pristanak oca ili brata, Bosanke postaju druge, pa čak i treće žene stranim državljanima, ali ostaju živjeti u BiH.

sudijama-i-tužiocima-petice-i-četvorke
3 Juni 2016 Analiza

Sudijama i tužiocima “petice” i “četvorke”

Ogromna većina sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini je za svoj rad dobila najviše ocjene – “petice” i “četvorke”. Ovakav sistem ocjenjivanja, po nekim mišljenjima, destimuliše rad na teškim predmetima.

tender-po-mjeri-željenog-automobila
1 Juni 2016 Analiza

Tender po mjeri željenog automobila (VIDEO)

U tenderima za nabavku službenih automobila u bh. institucijama dolazi do navođenja detalja i specifikacija koji ograničavaju fer nadmetanje, čime se krši Zakon o javnim nabavkama BiH.

intervju-igor-vukajlović-javne-nabavke-kao-legalna-korupcija
31 Maj 2016 Intervju

INTERVJU – Igor Vukajlović: Javne nabavke kao legalna korupcija

Zbog korupcije u javnim nabavkama, institucije u Bosni i Hercegovini svake godine potroše skoro milijardu konvertibilnih maraka kroz nezakonite i netransparentne dogovore, kaže Igor Vukajlović iz organizacije “Tender”.

sportisti-okaljane-časti
25 Maj 2016 Analize

Sportisti okaljane časti

Neke od najužasnijih zločina tokom proteklog rata počinili su bosanskohercegovački karatisti, fudbaleri i bokseri, kaljajući svoju čast i ugled. Stručnjaci smatraju da oni nikada i nisu bili iskreni sportisti s obzirom na strahote u kojima su učestvovali.

bosna-i-hercegovina-kao-raj-za-arape
13 Maj 2016 Reportaža

Bosna i Hercegovina kao raj za Arape (VIDEO)

Porast turističkih posjeta Bosni i Hercegovini gostiju iz arapskih zemalja, koji odnedavno najavljuju i višemilionska investicijska ulaganja, zabrinjava bh. građane, koji tvrde da im nisu poznati izvori novca i konačna svrha ovog priliva sredstava.

više-od-stotinu-ubijenih-vjerskih-službenika
11 Maj 2016 Analiza

Više od stotinu ubijenih vjerskih službenika

U toku proteklog rata u BiH stradalo je oko 130 vjerskih službenika, a porušeno je na stotine džamija, crkava i drugih objekata.

u-rs-u-uništen-spis-iz-istrage-za-ratni-zločin
5 Maj 2016 Analiza

U RS-u uništen spis iz istrage za ratni zločin

Osnovni sud u Prijedoru uništio je istražni spis o ubistvu pet osoba počinjenom tokom rata jer su ga smatrali “bezvrijednim registarskim materijalom”. Stručnjaci smatraju da nije smjela biti uništena istraga, a u Tužilaštvu BiH najavljuju da će poduzeti mjere za rasvjetljavanje ovog slučaja.

od-bajramske-hutbe-do-optužnice-za-ratovanje-u-siriji
4 Maj 2016 Vijest

Od bajramske hutbe do Sirije (VIDEO)

Pripadnik selefijskog pokreta Ibrahim Delić kaže da su ga znatiželja i solidarnost iz sela Gornja Bočinja kod Maglaja odveli u Siriju u ljeto 2013. godine, zbog čega mu se danas sudi za priključivanje terorističkim jedinicama.
polovični-uspjeh-u-zatvaranju-paradžemata
29 April 2016 Reportaža

Bočinja i Ošve: Blagodati i stagnacija selefija (VIDEO)

Nakon isteka roka koji je Islamska zajednica u BiH dala za zatvaranje paradžemata, neke od selefijskih zajednica na području maglajske općine su pristale na ponuđene uslove, dok su ih druge odbile uz obrazloženje da se uopće ne osjećaju poželjno.