Jezik / Language:
 
Share:
01 Juli 2011

Izvještači iz BiH u Haškom tribunalu

BIRN BiH organizira sedmodnevno studijsko putovanje u Haag za članove Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS), koja okuplja novinare iz cijele BiH.

Cilj boravka u Haagu je da se novinari iz BiH bliže upoznaju s radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Programom posjete predviđeno je da novinari prisustvuju suđenjima optuženima za ratne zločine Radovanu Karadžiću, Zdravku Tolimiru, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, te na izjašnjenju o krivici Ratka Mladića.

Novinari će imati priliku da izvještavaju za svoje matične kuće, a bit će im pružena pomoć uposlenika BIRN-a prilikom pisanja tekstova.

Također, planirano je održavanje radionica na kojima će biti riječi o dostignućima koja je ovaj sud postigao tokom 15 godina svog rada, izvještavanju o masovnim zločinima, postupcima za nepoštivanje suda, radu sa svjedocima i drugim temama.

Novinari će imati susrete sa Sergeom Brammertzom, glavnim tužiocem u Haškom tribunalu, Johnom Hockingom, registrarom MKSJ-a, te predstavnicima Vijeća odbrane, Ureda za žrtve i svjedoke, pritvorske jedinice i drugih službi ovog suda.

U posjeti Haagu od 3. do 10. jula bit će 15 novinara iz više medijskih kuća u BiH.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter