Jezik / Language:
 
Share:
11 Juli 2011

Studijska posjeta Haagu novinara iz BiH

U organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, 13 novinara iz BiH boravilo je na sedmodnevnom studijskom putovanju u Haag, gdje su imali priliku bliže se upoznati s radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Ovo putovanje BIRN je organizirao zahvaljujući podršci vlada Norveške i Švicarske, te Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH. Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Švicarske izdvojila su sredstva za 11 novinara, dok je OSCE finansirao boravak još dva novinara.

Novinarima, koji su članovi Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS), predstavnici Suda i Tužilaštva, kao i svih ostalih službi u ovoj instituciji, predstavili su funkcionisanje Tribunala iz svih uglova.

Prema riječima Anise Sućeske-Vekić, direktorice BIRN-a, zahvaljujući razumijevanju i podršci vlada Norveške i Švicarske, te OSCE-a, novinari koji u BiH prate suđenja za ratne zločine stekli su nova znanja o međunarodnoj praksi rada na ovim predmetima.

“BIRN je ovom posjetom želio da omogući sudskim izvještačima iz BiH da, kroz upoznavanje s radom ovog međunarodog suda, steknu jedno novo iskustvo i na taj način unaprijede svoje vještine”, kazala je Sućeska-Vekić.

Tokom boravka u Haagu novinari su imali po tri predavanja, koja su obuhvatala raznovrsne teme, od rada na istragama i postupaka u sudnicama, preko pitanja u vezi s dokazivanjem krivice, odbranom optuženih i nepoštovanjem suda, do zaštite svjedoka i organizacije pritvorske jedinice.

O ovim temama govorili su glavni tužilac Serge Brammertz, registrar John Hocking, šef istraga Tužilaštva Rob Reid, šef pritvorske jedinice David Kennedy, te branioci optuženih i predstavnici drugih službi.

Poseban segment odnosio se na otvorenost Tribunala prema javnosti i dostupnost na hiljade sudskih odluka i dokaza na stranici ove institucije, o čemu su novinare detaljnije upoznali predstavnici Outreach programa.

Zanimljiva iskustva novinari iz BiH imali su prilike čuti i od kolega iz agencija Sense i Beta, koji već duži niz godina izvještavaju sa suđenja u Tribunalu.

Osim toga, prisustvovali su izjašnjenju o krivici Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), te suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, kao i suđenjima drugim optuženima za zločine u BiH.

Sa ovih suđenja novinari su izvještavali za svoje matične kuće, a pomoć i podršku im je osigurao BIRN BiH. Također, pravili su intervjue s predstavnicima Haškog tribunala, te uzimali izjave od žrtava koje su prisustvovale na izjašnjenju o krivici optuženog Mladića.

Novinari iz Sarajeva, Banje Luke, Zenice, Bihaća, Doboja i Brčkog visoko su ocijenili posjetu i iskustva stečena u Tribunalu, istaknuvši da su imali priliku razmijeniti mišljenja s kolegama, te upoznati se s radom institucije koja procesuira najodgovornije počinitelje ratnih zločina.

Istovremeno na studijskom putovanju u Haag bili su novinari i urednici iz Srbije, koji su zajedno s novinarima i urednicima iz BiH prisustvovali zajedničkim predavanjima, a što je za cilj imalo uspostavljanje što bolje regionalne saradnje.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter