Jezik / Language:
 
Share:
12 April 2013

Potrebno uzajamno poštovanje medija i pravosuđa

BIRN BiH, Asocijacija izvještača sa Suda BiH i Udruženje tužilaca Federacije BiH u Banjoj Luci su 30. novembra 2011. godine održali radionicu s predstavnicima pravosudnih institucija na temu “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”.

Jedna od preporuka i zaključaka radionice, kojoj su, uz predstavnike pravosudnih institucija s područja Banje Luke, prisustvovali i novinari, jeste da je potrebno unaprijediti saradnju kako bi mediji što lakše i brže dolazili do potrebnih informacija za javnost.

Dragica Tojagić, glasnogovornica Specijalnog tužilaštva iz Banje Luke, istaknula je problem nepostojanja konferencija za štampu te direktnog kontakta tužilaca s medijima, kazavši da “od 2008. godine Specijalno tužilaštvo nije organizovalo niti jednu konferenciju, a samo dva puta su tužioci nagovoreni na pojavljivanje u medijima, tj. gostovanja u emisijama”.

U tom smislu, Tojagić je naglasila da je potrebno inicirati seminare za tužioce, koji bi bili fokusirani na važnost davanja informacija javnosti te obraćanja javnosti.

Tihomir Jurko, zamjenik glavnog tužioca Federacije BiH (FBiH) i član Udruženja tužilaca FBiH, naglasio je značaj obraćanja pravosudnih institucija medijima istaknuvši da se na taj način smanjuje rizik “pogrešno” prenesenih informacija. Jurko je dodao da su svi predstavnici pravosuđa zakonom obavezni da informaciju koja je javnog karaktera plasiraju medijima.

Prisutni predstavnici medija su tokom radionice kao problem u saradnji s pravosudnim institucijama naveli nepostojanje obavještenja za javnost ili rasporeda suđenja za ratne zločine na internetskim stranicama sudova.

Marija Aničić-Zgonjanin, vršiteljica dužnosti predsjednika Okružnog suda u Banjoj Luci, istaknula je niz nedostataka u odnosima s medijima, ali je također dodala i to da Okružni sud – iako djeluje bez glasnogovornika, za koga trenutno nema finansijskih sredstava – ima “odličnu saradnju s medijima”.

Aničić-Zgonjanin je rekla da planira unaprijediti direktan kontakt s medijima i da će se na internetskoj stranici Suda ubrzo naći i raspored suđenja za predmete ratnih zločina, kao i ostala suđenja.

“Uzajmno poštovanje između medija i pravosuđa mora biti prisutno, te ukoliko jeste, do grešaka niti s jedne strane neće doći”, rekla je Aničić-Zgonjanin.

Predstavnici medija su naglasili da je potrebno educiranje novinara za izvještavanje iz sudnica jer se vrlo često javljaju greške pri izvještavanju, ali dodali su i to da su vrlo često problem senzacionalistički naslovi objektivno napisanog izvještaja, a za što novinari nisu odgovorni.

Erna Mačkić, urednica BIRN BiH Justice Report agencije, u tom smislu je dodala da će potreba za dodatnim educiranjem novinara i urednika medija biti jedan od zaključaka i preporuka ove radionice.

Radionica u Banjoj Luci predstavlja prvu u nizu radionica koje će BIRN BiH, u saradnji sa Udruženjem tužilaca FBiH, održati u okviru projekta fokusiranog na problematiku osiguravanja transparentnosti pravosuđa i odgovornog izvještavanja medija, a uz podršku USAID-ovog projekta razvoja sektora pravosuđa JSDP II.

Cilj saradnje je da se zajedničkim znanjem i iskustvom kroz naredne radionice i diskusije između predstavnika medija i pravosudnih institucija pokuša unaprijediti saradnja, to jest da se pravosudne institucije otvore prema javnosti, a novinari da spoznaju svoju odgovornost.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter