Jezik / Language:
 
Share:
12 Decembar 2011

Bosanskohercegovački novinari u Haagu

Novinari iz BiH, koji u organizaciji BIRN-a BiH borave u Haagu, posjetili su Međunarodni krivični sud (MKS/ICC), gdje su imali priliku upoznati se sa radom tog suda, kao i sa predmetima koji se tiču krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Novinari su razgovarali sa predstavnicima Ureda tužioca, Odjela za saradnju sa medijima i javnošću Suda, kao i sa glasnogovornikom ICC-a, te obišli sudnicu u kojoj se odvijaju suđenja.


ICC je osnovan dogovorom država, za razliku od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), koji je djelo Ujedinjenih nacija (UN).

Novinari će cijelu sedmicu boraviti u MKSJ-u, gdje će imati priliku da se upoznaju sa radom ove institucije, u kojoj je saslušano više od 4.000 svjedoka.

Haški tribunal je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjenje na području bivše Jugoslavije, te time napravio prve korake u borbi protiv nekažnjivosti.

MKSJ je proglasio 64 osobe krivima za ratne ratne zločine, te izrekao 916 godina zatvora i još jednu kaznu doživotnog zatvora.

Novinari će imati priliku da prisustvuju suđenjima pred MKSJ-om, te da o istim izvijeste medijske kuće u kojima rade. U grupi novinara su predstavnici pisanih medija, kako dnevnih, tako i sedmičnih, koji djeluju na cijelom prostoru BiH.

Riječ je o novinarima Dnevnog Avaza, Dnevnog lista, Oslobođenja, Nezavisnih novina, Slobodne Bosne, Dana, Starta, BIRN-a, te agencije SRNA.

BIRN BiH je put i boravak u Haagu organizirao uz pomoć Vlade Švedske, putem organizacije Civil Rights Defenders, te Vlade Švicarske, koje su osigurale finansijska sredstva.

Ovo je druga posjeta novinara iz BiH Haškom tribunalu, koju je organizirao BIRN BiH, a kojom se osigurava da se novinari upoznaju sa radom i procedurama ove institucije.


Stečena iskustva novinara doprinijet će njihovom objektivnijem izvještavanju.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter