Jezik / Language:
 
Share:
27 April 2012

Bihać: Pravosuđe i mediji protiv zatvorenosti

Anonimizacija sudskih dokumenata koji se tiču predmeta ratnih zločina dovest će do manjeg povjerenja građana u pravosudne institucije, smatraju predstavnici Kantonalnog suda i Tužilaštva u Bihaću, kao i tamošnji novinari.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH i Asocijacija izvještača sa suda (AIS) u saradnji sa Udruženjem tužilaca Federacije BiH organizirali su 26. aprila ove godine sastanak između predstavnika pravosudnih institucija i medija sa područja Unsko-sanskog kantona.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da pravosudne institucije u Bihaću neće biti primorane da u predmetima ratnih zločina anonimiziraju podatke optuženih i drugih osoba koje se spominju u dokumentima, kao i imena općina i nazive institucija, na način na koji to radi Sud BiH.

Državni sud donio je upute o anonimizaciji kojima se, osim ličnih, štite i podaci javnih institucija. Ova uputa je donesena nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zatražila da se izvrši anonimizacija ličnih podataka u sudskim dokumentima.

Prema riječima učesnika sastanka u Bihaću, potrebno je osigurati da se anonimizacija sudskih dokumenata normira na način da se vrati unutar okvira Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je već odredio koji su to javni, a koji zaštićeni podaci.

Predstavnici medija i pravosuđa su izrazili nadu da će nastaviti dobru saradnju koju imaju, te da će se pridržavati načela profesionalnosti u radu.

S druge strane, izražena je potreba da se poboljša saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona, koje trenutno radi bez glasnogovornika, što medije dovodi u nepovoljan položaj.

Radionica u Bihaću je organizirana u sklopu projekta BIRN-a BiH i Udruženja tužilaca Federacije BiH, uz podršku USAID-ovog projekta razvoja sektora pravosuđa (JSDP).

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter