Jezik / Language:
Pratite nas na

Anketa: Stop cenzuri o ratnim zločinima

Molimo vas da odvojite trenutak vremena i odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše ankete kojom ćete nam pomoći da zaustavimo anonimizaciju sudskih dokumenata i nedavanje audio i video materijala sa suđenja.

Počnite anketu >>
Share:

Zajedničkom saradnjom do istine

U organizaciji BIRN-a BiH, Asocijacije izvještača sa Suda BiH i Fondacije Konrad Adenauer, u četvrtak, 24. marta, u Mostaru je organiziran zajednički sastanak predstavnika medija i pravosuđa s područja Hercegovine.

Na sastanku su dogovoreni načini unapređenja saradnje između medija i pravosudnih institucija kako bi javnost u BiH dobila potrebne informacije o suđenjima za ratne zločine a da ne bi bile narušene istražne radnje, niti sudski proces.

Predstavnici pravosuđa trebaju dati potrebne informacije novinarima, ali ih novinari ne bi trebali iskrivljavati. Predstavnici pravosuđa su se složili da će sve neophodne informacije postavljati na web stranice, te da će pokušati odgovoriti na pitanja koja im novinari postavljaju, kao što je to bio slučaj i do sada.

Kada su u pitanju optužnice, predstavnici pravosudnih institucija su istakli da nije bila praksa da ih daju novinarima iako je riječ o javnim dokumentima, a što je neophodno da bi se napisao ili napravio profesionalan i objektivan izvještaj.

Također, predstavnici pravosudnih institucija su istakli da nije praksa da medijima pošalju saopćenje u vezi s početkom nekog suđenja ili o aktivnostima suda ili tužilaštva, niti da naprave pregled urađenih aktivnosti.

Sudije i tužioci smatraju da bi jako dobro bilo da novinari koji izvještavaju iz sudnica budu specijalizirani za tu vrstu izvještavanja kako ne bi bilo grešaka u korištenju pravnih termina ili nerazumljivosti sudskog postupka.

Predstavnici medija pak negiraju mogućnost postojanja specijaliziranih izvještača budući da novinari prate različite oblasti pogotovo u agencijskim, novinskim ili TV redakcijama.

Kada su izvještavanja iz lokalnih zajednica u pitanju, novinari ističu da nailaze na nerazumijevanje policije, pa se događa, i kada tužilac dadne odobrenje za neko snimanje, da policajci brane, pa čak i “potežu oružje” na kamermana ili fotoreportera.

Predstavnici pravosuđa pak tvrde da iz policije vrlo često “cure” informacije, pa nerijetko o nekom događaju više znaju novinari nego što su s njim upoznati tužioci.

Preporuka je da se na ovakve sastanke pozovu i predstavnici policije, kako bi im se objasnile obaveze novinara prilikom obavljanja posla.

Predstavnici pravosudnih institucija s područja Hercegovine nemaju zaposlene glasnogovornike, uglavnom s predstavnicima medija komuniciraju glavni tužitelji ili dežurni tužitelj i predsjednici sudova.

Novinari koji izvještavaju iz lokalnih zajednica složni su da se ne mogu praviti senzacionalni izvještaji iz tih pravosudnih institucija, a osobito kada su u pitanju ratni zločini, iako nerijetko u vezi s tim nailaze na uredničko protivljenje.

Svi prisutni na sastanku su se složili da se ne trebaju ponavljati greške predstavnika pravosuđa u suradnji s medijima, niti greške novinara pri izvještavanju, jer svi trebaju stručno i odgovorno obavljati svoj posao.

Na sastanku koji je održan u Mostaru bili su prisutni predstavnici Kantonalnog suda i tužilaštva u Mostaru, Kantonalnog suda i tužilaštva u Širokom Brijegu, predstavnici Okružnog suda u Trebinju, te novinari s Radija Stari most, RTRS-a, portala Nova sloboda i Hercegovina.info, te FENA-e i BIRN-a.

U ovoj godini BIRN će zajedno s Fondacijom Konrad Adenauer i Asocijacijom izvještača sa Suda BiH održati sastanke pod nazivom “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija” u Bihaću, Tuzli i Sarajevu/Istočnom Sarajevu.

Share:
comments powered by Disqus

Bilten

Izaberite newsletter